Спецзвено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Васил Василев и Цветелин Василев и Петър Маринов, за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай

Трите лица са предадени на съд за това, че в периода от 19 до 31 януари 2016 г. в София, се наговарят и решават да измамят сириеца Бахзад Ибрахим, че като прокурори, срещу сумата от 70 000 лв., ще съдействат на негови близки обвинени в убийство.

Тримата извършители не са магистрати и не работят в системата на съдебната власт. Задържани са на 23 февруари 2016 г . в района на търговски център "МОЛ- София", при получаване на поредна част от поисканата сума от 70 000 лв.

Мнимите прокурори изнудвачи изградили сложна престъпна схема

Мнимите прокурори изнудвачи изградили сложна престъпна схема

Единият от тях бил юрист

Замесването на имена на действащи магистрати и на високопоставен в длъжностната йерархия служител на МВР (СДВР), включително чрез представяне на копия на неистински документи, е създало реална опасност от уронване техния престиж и авторитет сред членовете на обществото и на професионалната гилдия.

В резултат на действията на обвиняемите лица, са създадени неверни негативни представи, за обичайно като практика користно изпълнение на задълженията от страна на органите на съдебната власт и на МВР в Република България, което опредял случаят като особено тежък.

Ако бъдат признати за виновни Цветелин Василев, Петър Маринов и Васил Василев могат да получат наказание в размер от три до десет години лишаване от свобода, както и съдът да наложи конфискация до ½ от имуществото им.

На 13 септември 2015 г. в Столична дирекция на вътрешните работи започнало разследване срещу племенниците на Бахзад Ибрахим, във връзка с извършено убийство на друг сирийски гражданин.

В хода на разследването лицата били привлечени към наказателна отговорност и спрямо тях била наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Ибрахим бил убеден в тяхната невинност и започнал самостоятелно разследване. Споделил пред свой познат, че дори е склонен да "плати", за да оневини племенниците си.

Във връзка с този разговор Ибрахим случайно се запознал чрез общ познат с обвиняемия Цветелин Василев, който възприел ситуацията като възможност за печалба.

Поради това въпреки, че не заемал и никога не е заемал тази длъжност, Цветелин Василев съзнателно създал и поддържал впечатление,че е прокурор в Софийска градска прокуратура и има възможност да му съдейства.

Заедно със съучастниците си Петър Маринов и Васил Василев той разработил план, в рамките на който всеки от тях получил различна роля с единствената цел да въведат в заблуждение Бахзад Ибрахим и създавайки му невярна представа, че имат процесуални възможности да облекчат положението на племенниците му, да получат от него сумата от 70 000 лв.

Цветелин Василев и Петър Маринов се представяли пред пострадалия като прокурори в Софийска градска прокуратура, а Васил Василев като техен служебен шофьор. Петър Маринов умишлено се представил с имената на действащ магистрат и уверил пострадалия, че може да поеме наблюдението на наказателното производство, след което да измени мярката за неотклонение спрямо обвиняемите, а впоследствие и самото обвинение в такова за по-леко наказуемо престъпление.

ДАНС закопча мними прокурори, изнудвали убийци
Обновена

ДАНС закопча мними прокурори, изнудвали убийци

Взели 70 000 лева, за да им "оправят дело"

Извършителите представили документи, на които бил придаден вид, че изхождат от Софийска градска прокуратура, Върховна касационна прокуратура и Върховния касационен съд и коментирали имена на действащи магистрати в различни нива на прокуратурата.

В резултат на тези си действия тримата обвиняеми получили от Бахзад Ибрахим в рамките на няколко дни общо сумата от 70 000 лв., за които му обяснили, че ще бъдат дадени като подкупи на различни магистрати, имащи отношение към воденото наказателно производство.

До разкриване на престъплението се стигнало, след като Ибрахим споделил с адвокат за осъществените срещи и му представил получените от обвиняемите лица документи.