Полицаят Митко Чавдаров от ямболското Бояджик ще бъде изправен на съд на 24 септември с обвинение от Военна прокуратура - Сливен за това, че е упражнил тормоз и насилие над шестима цигани.

Действието се развива преди няколко месеца.
В ранните сутрешни часове циганите се напиват „до козирката" и отиват до селското училище на Бояджик, където на пилон е издигнато българско национално знаме. Те започват да се хващат на бас кой може да се покатери по 3-метровия пилон и да скъса знамето.
Първият, който успява да го направи е 20-годишният Марин. Той се покатерва и скъсва знамето. Прави го на парцали.

В същия момент пристига младши инспектор Митко Чавдаров, който ги осветява с фенерче и им нарежда да напуснат мястото.

Въпреки че циганите оказват съпротива, Чавдаров успява да ги накара да излязат от училището и да спрат да поругават националната светиня.
Той прави рапорт в местното полицейско управление, след което е образувано досъдебно производство.

Районна прокуратура - Ямбол обаче, отказва да заведе дело срещу циганите.

Малко по-късно шестимата цигани, явно подучени от адвокати, занимаващи се със защита на малцинствата, подават оплакване до Военна прокуратура - Сливен.
В оплакването се твърди, че Чавдаров ги е осветил, заплашил, те са загубили равновесие и затова се е скъсало знамето.

Освен това и шестимата твърдят, че той е упражнил физическо насилие над тях. Интересното е обаче, че те не са предоставили медицински свидетелства за това. Освен това е странно, че загубвайки равновесие са се хванали на знамето и са го скъсал, поради факта, че то с намира на 3 метра от земята.

Очевидци от селото твърдят, че тяхната цел е била именно да се покатерят и да го скъсат.

Независимо от крайно противоречивите данни, все пак Военна прокуратура завежда дело по две обвинения срещу Чавдаров. Първото дело е на 24 септември.

Случат удивително прилича на този с граничар Михаил Цонков, който бе даден под съд за това, че в схватка с турски рибари-бракониери, защитавайки границата на България неволно е произвел изстрел и е причинил смъртта на единия от бракониерите. Сега пък полицай
Митко Чавдаров ще бъде съден за това, че е защитавал българския флаг от набезите на пияни цигани.