Съдят рецидивисти, откраднали кабели за над 10 000 лева.

Днес Районната прокуратура в Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо четирима мъже - 45-годишния А.Ж., 26-годишния Г.Ж. и Ж.Ж. и С.Ж. на 27 и 25 години. Срещу тях е повдигнато обвинение, че в периода между януари и март тази година са откраднали 7 494 метра меден кабел на обща стойност 10 413 лева. Кражбата е извършена в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив чрез разрушаване и подкопаване на прегради с брадва и нож. Всички освен 27-годишният С.Ж. са били многократно осъждани за престъпления против собствеността.

Установено е, че двама от подсъдимите са работили в предприятието, от което са откраднати кабелите, и са знаели, че в двора са се съхранявали 22 броя макари с навити на тях медни проводници.

Мястото било оградено с метална мрежа. В началото на януари 2018 г. обвиняемите срязали с брадва металната мрежа, с която било заградено предприятието, и влезли в двора през направената дупка. Открили макарите и отрязали медните проводници, след което ги пренесли извън комбината. След като извлекли медта, я продали в пункт за изкупуване на черни и цветни метали. По същата схема четиримата извършили още 15 кражби на кабели до месец март.

По делото са разпитани свидетели и са иззети веществени доказателства.

Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи заседание.