Бившият ръководител на Спецпрокуратурата Димитъp Франтишек Πeтpoв е единственият кандидат за шеф на Апелативната спецпрокуратура, съобщава БНР.

Срокът за участие в конкурса изтича днес.

През май след няколко месеца като шеф на Спецпрокуратурата Петров подаде оставка. По думи на главния прокурор Иван Гешев Петров сам е поискал да бъде освободен от ръководната позиция "поради възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител". Дни по-късно Петров беше командирован в Апелативната специализирана прокуратура, където работи и в момента.

Никой не иска да оглави Спецпрокуратурата

Никой не иска да оглави Спецпрокуратурата

Срокът за кандидатстване е изтекъл, ВСС трябва да открие нова процедура

Постът, за Петров се кандидатира в момента, е вакантен от повече от две години. През това време се провалиха три процедури.

Припомняме, в момента без ръководител е и първоинстанционната наказателна прокуратурата поради липса на кандидати да я оглавят. Засега временно начело е Xpиcтo Динeв, който от своя страна преди време предсрочно се оттегли като ръководител на Софийската градска прокуратура.

По-рано днес стана ясно и че председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов е номинацията на прокурорите за член на ВСС. Той ще заеме мястото на Даниела Машева, която напусна съдебния кадрови орган, за да стане заместник на главния прокурор Иван Гешев.