Апелативният специализиран наказателен съд измени наложената мярка за неотклонение "задържане под стража" в "домашен арест" на директора на НОИ-Силистра Милен Пенчев. С изменения на мярката е и Стоянка Симеонова, на която съдът наложи "парична гаранция" в размер на 7 000 лв.

Третият обвиняем Тодор Тодоров остава в ареста.

Тримата са обвинени за неправомерно отпускане на максимални пенсии в Силистра. Припомняме, малко по-рано днес шефът на НОИ-Силистра отрече повдигнатите обвинения.

Мотивите, с които магистратите освободиха двама от обвиняеми, че здравословното им състояние не позволява да останат в ареста и няма реална опасност да се укрият.

Тодор Тодоров остава в ареста с мотив, че може да извърши ново престъпление предвид криминалното му минало.

Прокуратурата поиска и тримата обвиняеми да останат в ареста с мотив, че има събрани достатъчно доказателства и има опасност да се укрият.

Шефът на НОИ-Силистра отрича обвиненията

Шефът на НОИ-Силистра отрича обвиненията

По думите му не е злоупотребявал с власт

На 8 март спецпрокуратурата и ГДБОП извършиха претърсвания в София и Силистра по разследване на злоупотреби с издаване на ТЕЛК решения и източване на НОИ. След това разпитаха около 10 души, а в ареста попадна и директорът на клона на НОИ в Силистра Милен Пенчев.

Според финансовия министър Владислав Горанов от НОИ са източени милиони. Бившият социален министър Иван Нейков пък определи аферата в НОИ-Силитра като престъпление на белите якички.

Заместник-кметове и общински съветници "облажвали" от схемата в НОИ-Силистра

Заместник-кметове и общински съветници "облажвали" от схемата в НОИ-Силистра

С код "Силно мой човек Пенчев" точили фалшивите пенсии