Финансовият министър Владислав Горанов подозира, че може би са източени милиони от НОИ. Така той коментира разследването за злоупотребите в НОИ-Силистра. 

"Това ако се мултиплицира в години, може да води до милиони", изчисли той.

В кулоарите на парламента той обясни, че ако се докаже това, ще стане ясно до каква наглост стигат злоупотребите в социалната система. Случаят било изключително неприятен.

Към момента не била ясна сумата, за която става въпрос. "Ако говорим за пенсиониране на служители в рудодобива, те се пенсионират при условията на първа категория труд, с доста прилични месечни пенсии", коментира финансист номер едно.

ГДБОП и спецпрокуратурата тършуват в София и Силистра за злоупотреби с ТЕЛК

ГДБОП и спецпрокуратурата тършуват в София и Силистра за злоупотреби с ТЕЛК

Директорът на НОИ-Силистра е задържан

Припомняме, че по-рано днес ГДБОП и спецпрокуратурата започнаха операция срещу злоупотреби с издаване на ТЕЛК решения и източване на НОИ.

По думите на зам.-главният прокурор Иван Гешев става дума за схема за източване на пенсионни фондове на НОИ. Механизмът ставал чрез фалшиви документи за стаж в предприятия, например в минната индустрия, където се получава максимална пенсия. 

По случая на разпит са отведени най-малко 10 души.  В хода на оперативните действия за разпит е отведен и директорът на НОИ - Силистра Милен Пенчев.

Разпитват най-малко 10 души за източване на НОИ чрез фалшиви ТЕЛК

Разпитват най-малко 10 души за източване на НОИ чрез фалшиви ТЕЛК

След спецакцията в София и Силистра