Близо 500 пациенти с трудно заздравяващи рани са прегледали лекарите от Българска асоциация за раните (БАР) през 2014 година.

Прегледите са осъществени в рамките на Кампания за трудно заздравяващи рани, стартирана в Центъра за лечение в "Пирогов".

Според председателя на БАР и началник на Втора хирургична клиника в "Пирогов" д-р Владислав Христов важно е центрове за лечение на пациенти с трудно заздравяващи да има не само в Медицински център "Пирогов" и в една болница в Кюстендил.

Тези центрове трябва да се увеличат и да ги има на повече места в страната, за да не се налага пациенти от цяла България да пътуват до София, за да получат адекватно, съвременно лечение.

Най-честата причина, поради която пациентите са търсили помощта на специалистите през кампанията са венозните рани - 223-ма.

120 пациенти са с артериална недостатъчност и на базата на нея хронични рани, пациентите с  рани вследствие на диабет са 50, с декубитални са 10, а с кожни карциноми са 30 пациенти, които преди посещението си са мислили, че имат ранички.
Лечението се осъществява в колаборация със съдов хирург, пластични хирурзи и други специалисти.

Най-малките пациенти, прегледани в рамките на кампанията, са 3-годишно момче, което е с дълбока рана на лицето, след ухапанване от куче, и момиче на 12 години с вроден дефект на стъпалото на единия крак. Сред най-възрастните са 92-годишен мъж и 91-годишна жена.

По време на кампанията една част от пациентите са лекувани безплатно, а другите са с направление от личния лекар.

Трудно заздравяващите рани са сериозен проблем за целия свят. Това са рани, които не заздравяват от 4 до 6 седмици след появяването си. Тяхното лечение се извършва много трудно и по специален начин. Те са са изключително специфични за лечение.

Заради това от Асоциацията си поставят няколко цели: в следващите години да се създадат такива центрове и в другите областни градове на страната; да създадат модулни екипи, които да посещават и да оказват помощ на трудноподвижни хора, които не могат да бъдат транспортирани до медицинското заведение; още тази година да стартират няколко модула на обучение на лекари, медицински сестри, пациенти и близките им.

Лечението на трудно заздравяващите рани у нас не се покрива от НЗОК. Опитът, който споделят другите асоциации, които членуват в Европейската асоциация за раните, член на която е и БАР, сочи, че при тях лечението се покрива от фондове. В Англия лечението на един пациент продължава средно 3 месеца и струва около 12 000 паунда. То не се заплаща от пациента, а именно от фондовете.