Варненския районен съд е освободил от наказателна отговорност 36-годишната лекарка от Бургас с инициали Ст.П., която работи като лекар в МБАЛ - Бургас.

Лекарката е била изправена пред съда заради притежание на наркотици. Предложението за освобождаването от наказателна отговорност е на Районната прокуратура във Варна. Сега лекарката подлежи само на глоба в размер на 1000 лв.

Случаят е от следобедните часове на 12 май тази година, когато лекарката е била забелязана в от полицаи в района на ул. "Пробуда" във Варна. Във Варна тя била заради участието си в професионален курс.

Появата на униформените служители притеснило 36-годишната жена, тъй като в ръката си държала наркотични вещества, разфасовани в три пакетчета. Обвиняемата обяснила, че е закупила от неустановено лице хероин с тегло 1 грам.

Назначената по делото съдебнопсихиатрична експертиза показала, че лекарката е зависима към хероина.

Като смекчаващи отговорността обстоятелства в постановлението на Районната прокуратура във Варна, с което е направено предложение за освобождаването на лекарката от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, са посочени чистото й съдебно минало, направеното самопризнание и изразеното съжаление.

Отегчаващите отговорността й обстоятелства са професията й и заеманата от нея длъжност в лечебно заведение.