Пробация от една година. Това е присъдата, която прочете Кюстендилският окръжен съд за шофиране след употреба на алкохол.

Единият проблем тук е, че алкохолът, който е изпит, явно е изключително много – шофьорът е засечен с рекордните 4.66 промила.

Вторият проблем е, че присъдата е произнесена над Явор Митов, кмет на дупнишкото село Баланово.

Припомняме, дупнишкият районен съд му наложи 10 месеца условно лишаване от свобода, с тригодишен изпитателен срок. Правото му да управлява автомобил бе отнето за три години.

След обжалване кюстендилските съдии обаче намаляват присъдата на кмета на пробация. Лишаването от шофьорска книжка също е намалено от 3 на 2 години.

Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщи БТА.

Според съда смекчаващи обстоятелства за присъдата на кмета са приели чистото съдебно минало на подсъдимия, направеното самопризнание, добрите характеристични данни, сочещи подсъдимия като отговорен и ползващ се с уважение член на обществото, трудовата му заетост и ангажираността му в мероприятия от различни сфери.

Явор Митов беше избран за кмет и на последните избори за втори мандат. Издигнат е от БДЦ.

Според закона кметът трябва да бъде отстранен от поста, ако постановената срещу него от съда присъда е лишаване от свобода, независимо дали е условна или ефективна.