Днес следователите и прокурорите влизат в поделението в Челопечене за разследване.

Това съобщи на ранен брифинг пред поделение 18 250 Челопечене министърът на отбраната Николай Цонев.

Нямам никакви сведения заместник министри от Министерство на отбраната да са участвали и твърдо заставам зад тях
Н. Цонев

Той първо направи оглед с вертолет „Кугар", заедно с военния окръжен прокурор на София Спас Илиев, зам.-главният прокурор Камен Ситнислки и прокурора полк. Трендафил Трайков от Военната касационна прокуратура.

Към 10 ч. със селскостопански самолети ще бъдат изсипани 1 000 тона вода върху огнището на обекта, след което ще влезнат сапьорите и ще направят пътеки, по които ще минават прокурорите и следователите, съобщи още Цонев.
По-късно от МО съобщиха, че два граждански самолета Ан-2 и „Гълфстрийм" са изпълнили пет полета и са обляли с вода района на поделение 18 250 Челопечене.

Това охлади почвата и позволи на първите сапьорски групи да влязат в района на взрива.

Министърът изрази надежда максимално бързо да приключат следствените работи и причините да бъдат установени.

Спас Илиев каза, че в края на май има образувано досъдебно производство за злоупотреби в поделението в Челопечене, извършени от командира на поделението.

 По време на досъдебното производство има получен сигнал от ДАНС също за злоупотреби, допълни Илиев.


Сигналът не се е отнасял до обезопасността на обекта, поясни той.

Министър Цонев съобщи, че тази вечер или утре сутринта трябва да излязат резултатите от проверката, предприета по решение на Съвета по отбрана.
Тя обхваща дейността на поделението за последните десетина години.

Цонев допълни, че в това поделение се е извършвало обезопасяване на негодни боеприпаси, след което те са били продавани.

Нямам никакви сведения заместник министри от Министерство на отбраната да са участвали в търговията с гилзи и други отпаднали материали или да са влияели на търговете и твърдо заставам зад моите заместник министри, добави той.

Министърът заяви категорично, че всеки, който има някаква вина в МО ще бъде санкциониран.
Припомняме, зам.шефът на Генералния щаб по ресурсите ген-лейтенант Румен Цоков вече подал оставка, поискана му от военния министър.
Временно е отстранен от длъжност и командирът на поделението майор Мирослав Митов.

Статистика:
В действията по възстановяване на щетите от инцидента са участвали общо 108 военнослужещи и 34 единици техника.
От 3 юли до сега са открити общо 280 броя елементи от боеприпаси.

Зам.-главният прокурор Камен Ситнилски посочи от своя страна, че ще бъдат разпитвани абсолютни всички длъжностни лица от Министерство на отбраната с отношение към случая, независимо от заемания пост.

Ситнилски каза още, че е установил от справка с прокурори от военна прокуратура, че е имало образувано дело още през май.

Запитан за сигнала за търговия с 51 000 тона гилзи и други материали, Ситнилски каза, че първоначално образуваното дело е било за това количество, а в последствие е съобщено за по-голямо количество и е започнало разследване и на този сигнал.

Назначили сме доста сериозна експертиза, чакаме да излезе и тогава ще предприемем следващите процесуално следствени действия, включително привличане на обвиняеми по съответните текстове, допълни Ситнислки.

Той каза още, че няма данни за фирми, които да са проявявали интерес към терена на поделението и добави, че това със сигурност ще бъде проверено.

Проверките ще бъдат извършвани от съответните контролни органи, а прокуратурата ще се занимава при установяване на данни за престъпление.

Пред поделението в присъствието на кметовете на Чепинци и Челопечене, министърът на отбраната обеща, че щетите ще бъдат възмездени и увери всички земеделски производители, че там, където сапьорите са прочистили нивите им, ще могат да ги обработват, а там, където реколтата е унищожена, ще бъдат осигурени обезщетения.

З00 къщи в Кремиковци и 60 във Враждебна вече са инспектирани. Това съобщи говорителят на министерството на бедствията и авариите Владислав Прелезов, цитиран от БНР.

Той потвърди, че всички ощетени ще бъдат компенсирани, независимо от това, дали имат един или повече имоти.

Кметицата на Чепинци Соня Стоянова обясни, че животът в селото се нормализира, вече се остъкляват прозорците, минават повторни комисии и инспектиращите предупреждават, все още хората да не влизат по непроверените къщи, за да не рискуват живота си.

От своя страна и кметът на Челопечене Александър Йорданов каза след пресконференцията на министъра на отбраната Цонев, че днес вече трябва да приключи огледът на къщите, а що се отнася до земята на хората, все още трябва да се изчака, за да минат сапьорите и да се осигури живота на собствениците на земята.