Вероятността човек да стане жертва на лошо настроение и постоянна умора нараства при смяната на един сезон с друг, а през пролетта това състояние е познато като „пролетна умора".

Рецептите срещу нея минават през диети с много витамини, удобни възглавници и слушане на Бах.

Понятието пролетна умора не съществува, твърди обаче доц. д-р Георги Койчев, клиничен психиатър в Александровска болница, предаде zdrave.net.

Липсата на концентрация, лошото настроение, неинициативността, апатията, от които се оплакват повечето хора през пролетния сезон, са симптоми по-скоро на леки депресии.

Това колебание в тонуса е свързано с мозъчната биохимия, обяснява доц. Койчев. Серотининът в мозъка е по-малко или неговият пренос не е достатъчно ефективен.

Затова подходът към подобни състояния трябва да бъде като към леки депресии. В такива случаи е препоръчително хората да се посъветват с психиатър, защото депресията е преодолима и има много възможности за нейното лечение.

За тази цел помагат антидепресантите. Ако човек е достатъчно благоразумен, ще отиде да се консултира със специалист, за да знае какво да прави и да не се повтори депресията и през следващите пролетни сезони.

Другият вариант е човек да чака това състояние да премине, което не е желателно, защото то може да продължи 3-4 месеца, а понякога и повече, казва доц. Койчев.

Ако не се проведе лечение, леката форма на пролетна депресия може да прерасне в средна или тежка депресия.

С около 30-40 % по-високи трябва да бъдат дозите на лекарствата, когато се лекува депресия при пушачи.
По начало депресията се лекува по-трудно при пушачите, защото вредният никотин се намесва в мозъчната биохимия, отбеляза доц. Георги Койчев.