Гръцкият президент Карлос Папуляс защити 16-годишното българско момиче, което беше изнасилено на остров Евбея.

Тази случка шокира обществото ни. Всички сме отговорни за инцидента.
Ние сме граждани на страна, където най-достойните идеи прогресират, не можем да си позволим подобно отношение към друг човек, подчерта Папуляс, цитиран от KATHIMERINI.

Някои от местните жители, заявиха, че постъпката на гръцките момчета е проява на расизъм. По този повод гръцкият държавен глава заяви: „Ние сме преживели екстрадации и расизъм и няма да позволим имигрантите, работещи у нас да бъдат подлагани на подобни прояви".

Заместник-министърът на здравеопазването на Гърция Георгиос Константинополус също се срещна с момичето и майка й. Той бе категоричен, че ведомството му ще окаже пълно съдействие на пострадалата, която след инцидента от 27 октомври е преместена в столицата Атина.

Гимназията, където е станал инцидента все още не е излязла с позиция по случая. Стана ясно, че гръцки съд е повдигнал обвинения срещу четиримата ученици, които изнасилиха българката.

Пред полицията сънародничката ни разказва, че нейни съученички записвали с камерата на мобилния си телефон изнасилването, което продължило около час в тоалетната на гимназията.

Запис обаче не е намерен, тъй като момичетата, обвинени в съучастничество, го изтрили.
Гърция обаче търси съдействие от чужди експерти, които могат да възстановят записа с помощта на специален софтуер.

Медицинските изследвания потвърждават показанията на момичето и момчетата могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода до 20 години.

Не всички от местните жители вярват на момичето, мислейки, че си измисля, но има и такива, които го защитават.
Ройтерс цитира e-mail, изпратен до телевизията от местен жител:
Ако това бяха четири български момчета, изнасилили гръцко момиче, досега щяха да са мъртви, се казва в съобщението.