Съвместни българо-румънски екипи започват проверки по пътищата на територията на Северна България през летния сезон, информира БНТ.

Екипите ще проверяват основните пътища в областите Русе, Видин, Добрич и Силистра, като акцията се провежда за 8-а поредна година.

Български полицаи също ще патрулират в Румъния със свои колеги.

Целта на съвместните проверки е да се снижат нарушенията по пътищата и в двете държави.

Пътните полицаи ще следят главно за нарушения като шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, превишена скорост и поставяне на обезопасителни колани.

Откриваме нов граничен пункт по границата с Румъния

Откриваме нов граничен пункт по границата с Румъния

ГКПП - Крушари е изграден на румънска територия

"Проверките се извършват в 8-часови смени от смесени екипи - един полицай от "Пътна полиция" - Русе работи на територията на Румъния в окръг Гюргево и един полицай от Румъния работи на територията на ОД на МВР-Русе в смесен екип. Участват служители от българска страна, които знаят и могат да говорят английски или румънски език", обясни старшият инспектор от "Пътна полиция" в Русе ст. инспектор Стилян Станев.

По думите му съвместните екипи ще бъдат разположени по основните пътни артерии, които водят към морските и планинските курорти - главно по пътя Русе - Варна и по пътя Русе - Велико Търново, в посока турската границите с южните ни съседки.

"Полицаите, които работят на територията на другата държава, са със статут на наблюдатели и основно за превод на съответните документи и те не могат да вземат административна отношение", допълни Станев.

Съвместните проверки ще продължат до 9 септември.

Ако чуждите граждани, засечени с нарушения, отново влязат в страната, ще им се връчват електронни фишове. В случай, че имат неплатени глоби, им се отнема свидетелството за правоуправление, докато не платят фишовете си, допълват от "Пътна полиция". Те приканват всички граждани, които станат неволни свидетели на нарушения по пътищата от страна на румънски шофьори, да подават веднага сигнал на телефон 112.