На заседанието си днес Съюзът на съдиите в България призова всички съдии да изразят съпричастност към необходимостта от действителна съдебна реформа, като поставят върху тогите си знака на везната, олицетворящ справедливостта. Това съобщиха от пресцентъра му. 

Той прикани също така юристите от всички гилдии у нас утре - 14 декември от 17.30 часа пред централния вход на Съдебната палата в гр. София, бул. „Витоша“ № 2 заедно да разяснят на гражданите необходимостта от провеждането на действителна съдебна реформа.

Призовани бяха председателите на съдилищата в страната и съдиите да обявят национален ден на отворените врати в съда на 16 декември 2015 г. (сряда) като организират в сградите на съдилищата срещи - дискусии с граждани, представители на други юридически професии и преподаватели по специалност право за обсъждане на практическата значимост на законодателните промени в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт за укрепването на авторитета на съдебната власт и подобряването на дейността на съдилищата и прокуратурата.

Припомняме, в петък съдиите, облечени в тоги, застанаха пред Съдебната палата като символичен акт в подкрепа на реформата в съдебната система. Тогава се проведе и третият протест срещу забавянето на реформите.