В община Приморско съзнателно е поддържан хаос в нормативната уредба, което е обикновено предпоставка за извършването на едни или други нарушения.

Това коментира председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев.

Вчера на заседание на ВСС бе разгледан въпросът за предоставянето на право на строеж на мними социално нуждаещи се роднини на висши магистрати.
Очаква се в четвъртък решение на ВСС дали да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу петимата магистрати.

Но в целия този хаос съществуват безспорни изисквания на закона, като например това, че след месец ноември 2004 г. кметът не е имал право и не е бил компетентен да учредява право на строеж, обясни Цони Цонев.
По думите му, това е било право единствено на Общинския съвет, който е следвало да взема решение за всеки конкретен случай, при това с обикновено мнозинство, но от всички членове на Общинския съвет - нещо, което не правено,

Нарушението се отнася не само до магистратските сделки, но и до други - общо на брой 222.
Според Цони Цонев нарушението на закона е толкова тежко, че води до нищожност на учреденото право на строеж.

"Затова и кметът на община Приморско, както и самият общински съвет трябва да предприемат действия за прогласяване нищожността на тези сделки", каза още той.

Припомняме, поредният скандал в съдебната система избухна само преди две седмици, но вече има образувана проверка, както и уволнени магистрати.