Старши счетоводител на дирекция "Социално подпомагане" във Вълчи дол отива на съд за документна измама за близо 400 000 лева, съобщи Правен свят. За обвинението към Надежда Стоянова е предвидено наказание е от 10 до 20 години затвор.

44-годишната жена работела като главен счетоводител в системата на социалното подпомагане във Вълчи дол от 2002 г. Преди да постъпи там, тя заемала сходна позиция в клона на "Експресбанк" в града.

Когато се разбрало за престъпленията, тя е уволнена - 1 април 2014 г.

Задълженията й като старши счетоводител включвали плащания на социални помощи, заплати и издръжка. Изготвените бюджетни платежни нареждания се носели в обслужващата банка.

Там банков служител обработвал документите и ги въвеждал в системата за разплащане "СЕБРА", след което сумите били одобрявани от служител на Агенцията за социално подпомагане в София. Одобрените суми постъпвали по банковата сметка на дирекция "Социално подпомагане" или на регионалната дирекция, наредила платежните.

Оттам сумите отивали по сметките на бенефициентите след представяне пред банката на екземпляр от ведомостта, масово нареждане и файл за осчетоводяване, които за Вълчи дол изготвяла Надежда Стоянова.

От прокуратурата твърдят, че тя е знаела за слабостите в системите за отчитане на документите по банка, като липсата на видимост за титуляра на сметката по системата "СЕБРА" от оператора в банката.

Счетоводителката започнала да създава дублиращи счетоводни записи на реално начислени суми за социални помощи. Изготвяла и платежни нареждания, в които като получател сочела дирекция "Социално подпомагане" – Вълчи дол, но вместо банковата сметка на дирекцията, парите постъпвали по посочената от нея лична банкова сметка. Надежда Стоянова дори сама избирала сумата, която иска да получи незаконно в личната си сметка.

Действията на Стоянова били засечени от служителка в "Експресбанк" на 17 септември 2013 г. При тройно засичане жената открила, че като бенефициент е изписана дирекция "Социално подпомагане" във Вълчи дол, но сумата от 15 972 лв. постъпила в сметка, различна от бюджетните сметки. Така се установило, че парите били преведени в частната сметка на името на Стоянова.

Банката уведомила подсъдимата, че неправомерно ползва сметката и настояла старшата счетоводителка да я закрие. Но Надежда Стоянова не сторила това и банката се задействала служебно. Подсъдимата обяснила, че е станала грешка и е сторнирала сумата от 15 972 лв. Малко по-късно обаче Стоянова наредила същата сума по личната си сметка в банка ДСК.

По време на разследването се установило, че в периода от септември 2004 г. до 25 февруари 2014 г. чрез използване на документи с невярно съдържание Надежда Стоянова е получила без правно основание парични суми, собственост на Агенцията по социално подпомагане при МТСП, в размер на 390 102 лв. Това е особено тежък случай, с намерението противозаконно да ги присвои, твърдят от държавното обвинение.

И обясняват, че в обвинителния акт, който е внесен в Окръжния съд във Варна, се сочи трайната престъпна упоритост на присвоителните действия на Надежда Стоянова, продължили 12 години. В хода на досъдебното производство подсъдимата се е възползвала от правото да не дава обяснения.

На 44-годишната счетоводителка е наложила забрана да напуска пределите на България.