Директорът на СДВР е разпоредил спешна проверка за евентуални нарушения на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация.

Тя е във връзка с публикуван в публичното пространство документ, изготвен от гл. юрисконсулт при СДВР. 

Това се казва в съобщение на пресцентъра на МВР. 

Документът се отнася за случай от 2020 година за протестиращата Цветелина Цветкова, задържаната по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов, която осъди за обезщетение МВР. Видео със случилото се зад колоните на Министерски съвет бе изискано и стана публично от нейния адвокат, който беше и депутат в 45 и 46-то Народно събрание и оглавяваше временната комисия по случая с насилието по време на протестите. Самото момиче освен че е арестувано, е снимано разголено и с белезници от полицай зад колоните на МС.

Касационната жалба на МВР по делото е написана от гл. юрисконсулт Деляна Иванова от СДВР. Тя е срещу решението на Административния съд - София-град, който осъди министерството да плати на Цветкова 40 хиляди лева

В нея пише, че задържаната Цветелина Цветкова е имала "недостойно" и "позорно" поведение, заради което са последвали действията на органите на реда. Уточнява се, че полицаите са били замеряни с павета, бутилки, пиротехнически средства и други. 

Също така, според Иванова в случая е недопустимо да се търси парично обезщетение.

Иванова настоява, че поведението на Цветкова следва да бъде санкционирано, тъй като е участвала в нерегламентиран протест, не се е облякла прилично и отгоре на всичкото не се е прикрила.

2 900 лв. обезщетение за момиче, малтретирано от полицаи зад колоните на Министерски съвет

2 900 лв. обезщетение за момиче, малтретирано от полицаи зад колоните на Министерски съвет

По време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов през 2020 г.

През март тази година Цветкова получи 2 900 лв. обезщетение за обезщетение за претърпени вреди от незаконно задържане зад колоните на Министерския съвет.

Цветкова е била снимана от полицаи разголена.

Тя претендира за обезщетение от 20 000 лв., но Административен съд-София град (АССГ) прецени, че е справедливо да получи 2 900 лв. Момичето не е обжалвало размера на присъденото обезщетение, но съдебното решение е било атакувано от СДВР и така процесът е стигнал до Върховния административен съд (ВАС).

Известни са имената на биячите зад колоните на МС

Известни са имената на биячите зад колоните на МС

Шокиращ разказ на пострадал от полицейско насилие

Цветкова заведе дело по Закона за отговорността на държавата, след като заповедта за задържането ѝ на 10 юли 2020 г. е отменена окончателно от съда като незаконна.

Съдът прие, че събитията са нанесли вреди върху психологическото и емоционално състояние на Цветкова. Споменаха се времето и начинът на задържането ѝ, нараняванията ѝ, поведението на полицаите. Съдът се спря и на унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно състояние, с белезници и полугола. Приема и за доказани твърденията й, че след ареста в продължение на много месеци е плакала при спомена за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е силно и се е затворила се в себе си.

Срещу нашите данъци, съдейки от написаното получаваме чутовен интелект и правни познания, достойни за уважение. Намирам за нужно да предложа същата да заеме своето заслужено място до министъра на ВР, както и в правна комисията в 49-НС редом до останалите правни колоси. С отвращение Един обикновен АДвокат. Това написа във "Фейсбук" Николай Хаджигенов по повод на касационната жалба на гл.юрисконсулт Деляна Иванова.