Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани оповести имената на полицейските служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. под колоните на Министерски съвет. Това са Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов, определени във въпросната вечер за работа със задържани лица.

На четирима от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи. Гл. инспектор Андонов е санкциониран със "забрана за повишаване в длъжност" за срок от 2 години, мл. инсп. Стоименов - за 1 година, а мл. инспектори Димитрова и Алиев - с "порицание" за срок от 6 месеца.

Депутатите за полицейското насилие - речи, определения и чифт кубинки на трибуната

Депутатите за полицейското насилие - речи, определения и чифт кубинки на трибуната

В полицията имало садисти, а над тях стоели социопати

Шокиращият си разказ за полицейско насилие сподели млад мъж във временната парламентарна комисия. Разказът му беше за протестната сутрин на 2 септември миналата година, съобщи БНТ.

Може би съм бил по-емоционален, но не съм извършил нищо нередно срещу служителите на реда, разказа пред депутатите и медии Даниел Павлов.

По думите му рязко за излезли от кордона полицаи от Специализираните полицейски сили.

Агресивно ме издърпаха зад кордона. Бях повален на земята. Главата ми бе извита назад, а лещите ми бяха избити от очите. Не можех да си поема въздух и чувствах, че умирам - до такава степен изпитвах болка, уточни Павлов.

Той заяви, че не е оказал никаква съпротива при ареста и дори не е имал възможност да помръдне.

Бях затиснат с колене в гърба. Впоследствие ме влачиха малко и бях отведен между бившия партиен дом и двореца, зад полицейски бусове. Бях заплашван и обиждан. Лежах на земята около 20 - 30 минути, след което полицай изля бутилка вода върху главата ми и заплахите продължиха. Изпитвах и силна, пареща болка в очите, допълни младият мъж.

Даниел Павлов допълни, че е дошла линейка на място, а медиците обърнали внимание само на полицаи.

По думите му към момента му е връчено обвинението, чакат делото да влезе в съда. Той е подавал сигнали за упражненото насилие в прокуратурата и полицията.

Бойко Рашков: Задколонието на полицаите граничи с престъпление

Бойко Рашков: Задколонието на полицаите граничи с престъпление

Вътрешният министър пита кой е дал картбланш за полицейското насилие

Припомняме, едва в неделя, 15 август, от Софийската районна прокуратура (СРП) съобщиха, че четирима служители на Министерството на вътрешните работи са привлечени към наказателна отговорност. Това стана след разпространените в петък видеоматериали от Временната комисия за разследване на насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията. От прокуратурата вече излязоха с проверка, която показа, че няма неправомерно подслушвани политици. Служебният вътершен министър Бойко Рашков бе вече на изслушване в парламента по темата с подслушванията.