Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и бившият главен прокурор Иван Гешев не са разпитвани като свидетели във връзка с разследването на Мартин Божанов - Нотариуса, което е проведено като проверка в СГП за оказване на натиск върху магистрати.

Това стана ясно на брифинг на прокуратурата. Такъв разпит обаче предстои, потвърди градският прокурор Илиана Кирилова.

В доста объркан разказ с недомлъвки Кирилова заяви, че се е запознала от медиите за няколко неща - както преди време за заплахите спрямо съдия Владислава Цариградска и съдия Цветко Лазаров, така и за въпросния клуб SS, който е стопанисвал Мартин Божанов. Кирилова поиска повече информация от Антикорупционния фонд, който направи случая публичен както преди няколко години, както и за този клуб за магистрати преди два дни.

Има свидетелски показания, че в частния клуб на застреляния Мартин Нотариуса са ходили съдии и прокурори, но това не означава, че са извършили престъпление или че са вземали подкупи, коментира от своя страна говорителят на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев. От думите му стана ясно, че има конкретни имена, които се споменават и са обект на разследване. И бившата съпруга на Божанов споменава клуба. Кръстев посочи, че не работят по посещенията, а за да се внесе обвинение за подкупи и търговия с влияние трябват преки доказателства или вериги от косвени.

Илиана Кирилова увери, че в СГП се е работило изключително съвестно по случаите, свързани с името Мартин Божанов и изказа недоволство от "ехидни" забележки в медиите.

Според Кирилова клубът е затворен много отдавна и до този момент не са работили по въпроса. И въпреки че заяви, че се работи по делото за контактите на Божанов със съдии и прокурори, се опита да отклони въпроса към "много случаи на пострадали хора от имотни измами".

Нотариуса – реално влияние или просто измамник?

Нотариуса – реално влияние или просто измамник?

Мартин Божанов имал много пипала в съдебната система

Имаше противоречие обаче между думите на Кирилова и прессъобщението, което малко преди това бе разпространено от и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, в което се твърди, че проверката по това дело е приключила с отказ да се образува производство, като продължава друга такава, която е отделена от основната и по която сроковете текат.

В самата СГП проверката започва след получен доклад на ГДБОП декември 2022 г., заяви Кирилова, въпреки че самата тя в деня на убийството на Божанов посочи, че в прокуратурата единствената информация на жертвата е по делото Крашевски.

Също така се оказа, че информация за клуба на Божанов е имало още в доклада, въпреки че нещата в него били предимно от 2017 г.

Лично Илияна Кирилова също е била озадачена, че разследване не е проведено по информацията, за която свидетелства съдия Владислава Цариградска и това не се е случило до този момент.

Съдия Цариградска и съдия Лазаров били разпитани в качеството си на свидетели. Племенницата, която е предала заплахата на Цариградска, също е разпитана, но тя не е потвърдила информацията. Също така на брифинга бе поставен въпроса защо Плевенската прокуратурата е проявила бездействие, при положение че съдия Цариградска свидетелства, че по време на заплахата е говорила със свой колега от Плевен и му е споделила информацията.

Убитият „нотариус“ в София заплашвал магистрати

Убитият „нотариус“ в София заплашвал магистрати

АКФ проследяват покушението назад във времето и нагоре в йерархията

Предстоят обаче още няколко действия от страна на прокуратурата за изясняване на случая около убийството на Нотариуса, които от страна на държавното обвинение не пожелаха да споделят пред медиите.

По делото са разпитани много хора, посочи Кирилова. Работата по разследването продължава. Предстои и установяване на въпросния клуб, в който Нотариуса е събирал магистратите.

Кирилова добави, че досъдебното производство по случая за смъртта на Нотариуса ще се удължи. Тя не знае да има разработка на Нотариуса в ГДБОП.

Илиана Кирилова посочи още, че не е известно за връзки между Петър Петров - Петьо Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса.

Съпругата на Нотариуса е влязла в ГДБОП на длъжност "младши разследващ полицаи".

Всички преписки и дела, които са били в СРС, ще дойдат в СГС за извършване на служебен контрол. Все още не може да се твърди дали Божанов е имал влияние и в Софийска районна прокуратура, докато не се провери, уточни Христо Кръстев.

За Нотариуса в прокуратурата - 24 преписки и 1 по разследването на АКФ

За Нотариуса в прокуратурата - 24 преписки и 1 по разследването на АКФ

По тях Божанов е бил обвиняем, жалбоподател, свидетел или друго