Призовавам прокуратурата и следствието да установят кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Божанов - Нотариуса в близост до специализираната прокуратура и съд. Това заяви пред БТВ журналистът Николай Стайков, съосновател на Антикорупционния фонд, от чието разследване още преди няколко години изплува отново името на убития преди два дни "медиатор" между правосъдието и съдебната система и засега неизвестни други кръгове и пластове в българското общество.

"Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години - той беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати, много близо до Специализираната прокуратура, където се ходеше със специални карти за достъп. Използва се за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво." Стайков посочи и адреса на клуба столичния кв. "Гео Милев" на улица "22 септември"

Стайков след "Осемте джуджета" е ходил и пред въпросния клуб, по негови спомени с наименование "СС клуб", но е заварил с тъмни стъкла и затворено за външни посетители заведение. Журналистът посочи и че той не може да разпитва магистрати, това може да бъде свършено от разследващите органи.

Нотариуса – реално влияние или просто измамник?

Нотариуса – реално влияние или просто измамник?

Мартин Божанов имал много пипала в съдебната система

Николай Стайков коментира и впечатлението си от интервюто с Мартин Божанов от преди няколко години - "едно изключително арогантно интервю на човек, който е превърнал влиянието си в съдебната система в модел за бизнес осребряване" и поведение на човек, достигнал точката на всесилие, с чувство на тотална безнаказаност вследствие на влиянието, което има. Той е един от големите трима, според Стайков. Схемата не е сложна, а се опира на тоягата и моркова, където морковът са пари, а тоягата са институциите. Между тях двете се използват медийните атаки и компромати.

Николай Стайков припомни и уникалния за правосъдната система случай от 2004 година, когато от съдебната палата изчезнаха документи, в които присъстваше името именно на Мартин Божанов. Позицията на МВР е, че реално тепърва ще се запознава с факти около Нотариуса

Припомняме, че вчера от думите на заместник-градския прокурор Иво Илиев стана ясно, че убийството на Нотариуса идва в точен момент - няколко дни били делили Мартин Божанов от повдигане на обвинения за имотни измами, пране на пари, принуда и заплахи към магистрати. Разследването в Софийската градска прокуратура е започнало още през 2020 година, но до финал е докарано през февруари 2024 г. При това стечение на обстоятелствата - смъртта на Божанов - обективно нямало как това да стане.

Подобна е ситуацията и със схемата по "Осемте джуджета", въпреки заявките за исинско разследване, при изчезването на Петьо Еврото. Стайков припомни обаче и записа, който изтече при смяната на главен прокурор Иван Гешев с врид. главен прокурор Борислав Сарафов, в който бе заявено "прегрупиране", но и предупреждение "те ще похарчат и теб".

Убитият „нотариус“ в София заплашвал магистрати

Убитият „нотариус“ в София заплашвал магистрати

АКФ проследяват покушението назад във времето и нагоре в йерархията