Няма данни Делян Пеевски да се е познавал с Мартин Божанов - Нотариуса. Поради тази причина няма основание той да бъде разпитван.

Това заяви градският прокурор на София Илиана Кирилова за "24 часа" по повод излезли такива твърдения.

Както тя обясни, разследването е за организирана престъпна група за натиск и измами, като има данни, че в нея участват и юристи. По думите й двама прокурори от СГП, които са работили по това досъдебно производство, също са били заплашвани. Информацията обаче е получена от службите и тя е с гриф секретно. Все пак Кирилова разкри, че членове на организираната престъпна група, включително и Божанов, са отправяли заплахите.

Нели Куцкова: Абсурдно е, че Пеевски стана флагман на съдебната реформа

Нели Куцкова: Абсурдно е, че Пеевски стана флагман на съдебната реформа

Той деморализира съдебната система

По отношение на частния клуб SS градският прокурор уточни, че се проучва кога е създаден, чия собственост е, докога е функционирал, каква е била целта на посещението и кои са били посетителите. СГП разследва и дали е заплащана консумацията, какъв е бил оборотът.

Все още не е ясно дали клубът е посещаван само от магистрати, които са били от закритите специализирана прокуратура и специализиран съд. Житейски би могло някой да е имал карта и да е посещавал клуба, но да не е бил магистрат, обясни Кирилова.

И уточни, че текат разпити, тъй като самото посещение на клуба не е престъпление. Затова СГП трябва да установи каква е била целта и ставал ли е клубът място за търговия с влияние.

А иначе, ако Божанов не бе убит, то прокуратурата е имала готовност да повдигне обвинение за заплаха към магистрати, заяви Кирилова.

Според нея е възможно убийството на Божанов да има връзка с разследваната престъпна група.

За Нотариуса в прокуратурата - 24 преписки и 1 по разследването на АКФ

За Нотариуса в прокуратурата - 24 преписки и 1 по разследването на АКФ

По тях Божанов е бил обвиняем, жалбоподател, свидетел или друго

Припомяме, че вчера депутатите приеха да се създаде Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса. Комисията ще работи 3 месеца и ще се състои от 17 народни представители. Неин председател ще бъде заместник-председателя на 49-то Народно събрание и депутат от ПП-ДБ Никола Минчев.

В тази връзка от Bird настояват комисията да изясни също как Божанов е успял да си смени ЕГН-то от 7303227183 на 7303216506. 

Оказва се, в две полицейски регистрации, налични в Автоматизирана информационна система, Мартин Божанов фигурира със своето ЕГН по рождение. В трета регистрация обаче фигурира с ново ЕГН. По данни на Bird Божанов е сменил единния си граждански номер с дело за сбъркана рождена дата. Новото ЕГН на Мартин Нотариуса е от 1999 г.

По информация на "24 часа" Мартин Божанов си е сменил и имената. Той се е казвал Мартин Ангелов Ангелов, а след промяната е станал Божанов.