Софийска градска прокуратура отговори на обвиненията от страна на МВР по отношение на отказа на държавното обвинение да образува обвинение по случая с нарушилия карантината си депутат от списъка със 116 случая на трупчета в прокуратурата след предадени на държавното обвинение преписки от полицията, който вчера беше оповестен от Министерството на вътрешните работи.

СГП излага хронология на фактите по случая. На 21 февруари 2022 г. в Софийска градска прокуратура била образувана преписка по изпратени материали от заместник-министъра на МВР, касаещи за нарушаване на карантина от депутат от 47-то Народно събрание. По случая била извършена лична проверка от прокурор в СГП. Приобщени били и материали от проверка на ОДМВР-Варна.

Гешев, Фандъкова, депутати и бивши министри са в списъка на МВР

Гешев, Фандъкова, депутати и бивши министри са в списъка на МВР

Преписки има срещу "Напоителни системи", "Автомагистрали" и Националното ТОЛ управление

Било установено, че на 24 януари 2022 г. народният представител си направил пълни кръвни изследвания, както и антигенен тест за COVID-19. Резултатът бил отрицателен. От разговора си с лаборантите разбрал, че е добре да си направи отново тест след два дни. На 26 януари 2022 г. сутринта обадил в поликлиниката, откъдето му изпратили лекар, който да го тества на място. В дома му дошла лекарка, която направила изследването с антигенен тест, който бил слаб и не давал категорични резултати. За да не бъде застрашено здравето на други хора, по изрична молба на депутата тестът бил записан като положителен.

С предписание от 27 януари 2022 г. на РЗИ-Варна народният представител поставен под домашна карантина за периода от 26 януари до 4 февруари 2022 г. Предписанието за изолацията не било връчено лично на депутата, но му било съобщено по телефона.

Прокуратурата не била длъжна да държи в течение МВР

Прокуратурата не била длъжна да държи в течение МВР

Обвиняват Рашков в нарушаване презупцията за невинност

На 28 и 31 януари и на 1 февруари той отново си направил тестове, като резултатите били отрицателни. на 1 февруари 2022 г. депутатът, който се чувствал добре и не проявявал болестни симптоми, напуснал дома си и участвал в две заседания на Районен съд-Варна.

С постановление на прокурор в СГП от 28 март 2022 г. е отказано образуването на досъдебно производство. "Прокурорът подробно е изложил всички обстоятелства по случая и е направил задълбочен и обстоен правен анализ на установената фактическа обстановка, като е мотивирал детайлно извода си относно липса на основание за образуване на досъдебно производство", заявяват от Софийска градска прокуратура.