Във връзка с материалите, изпратени от Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързани с Александър Манолев, санкциониран от службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите и Държавния департамент на САЩ (по глобалния закон "Магнитски"), и събрани след извършена от ВКП проверка по сигнал на министър-председателя Кирил Петков, Софийска градска прокуратура (СГП) информира, че на 14 януари 2020 г. е получила отделени материали от водено досъдебно производство в Окръжна прокуратура-Благоевград по чл. 248а от Наказателния кодекс (НК), изпратени по компетентност на СГП с оглед на данни за данъчно престъпление. След извършена лична проверка по чл. 145 от Закона за съдебната власт от наблюдаващия прокурор в СГП на 7 юли 2021 г. е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 255, ал. 1, т. 2 и т. 6 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Предмет на разследването са укрити и избегнати данъчни задължения от Манолев, свързани с него лица и юридически лица, в които същият е имал собственост.

Прокуратурата откри подкрепа за работата си в санкциите на САЩ

Прокуратурата откри подкрепа за работата си в санкциите на САЩ

Изтъква се, че спрямо четирима от общо шестимата санкционирани вече са предприети действия

За установяване на обстоятелствата по случая са били възложени с прокурорско постановление общо четири данъчни ревизии на Александър Манолев, на свързаните с него физически и юридически лица. Материалите от ревизиите са постъпили и са приобщени по досъдебното производство. Назначени са две съдебни счетоводно-икономически експертизи, които са изготвени и са предоставили анализ на движението на паричните потоци и евентуалните данъчни задължения. Назначени и изготвени са също графическа и тройна графическа експертиза, които са установили че почеркът и подписите в документите по делото са на Манолев. Приложени са материали, постъпили от САЩ. Разпитани са и свидетели, които предоставят информация относно факти и обстоятелства по случая.

Съдът отмени глобата от 10 000 лв. на Александър Манолев за къщата му за гости

Съдът отмени глобата от 10 000 лв. на Александър Манолев за къщата му за гости

КПКОНПИ трябва да плати 6 000 лв. на Манолев за разноски по делото

Предстои анализ на събраните материали и извършване на преценка от страна на екипа от СГП за наличието на достатъчно доказателства за привличането му към наказателна отговорност за извършването на конкретното престъпление.

Софийска градска прокуратура ще оповести допълнително решението си.