Софийският градски съд отхвърли исковете за обезщетения по делото за клевета, което водеха един срещу друг лидерите на ГЕРБ и на БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Съдията по делото Невена Чеуз реши, че са неоснователни твърденията на двамата лидери, че са претърпели имуществени вреди от изказванията, направени по време на кампанията за парламентарни избори.

И Борисов, и Нинова приключили последната кампания огорчени и омерзени

И Борисов, и Нинова приключили последната кампания огорчени и омерзени

Свидетелства по делото Борисов - Нинова

Припомняме, премиерът Борисов заведе дело срещу Нинова заради нейна реплика по негов адрес. Репликата: "Крадецът вика: дръжте крадеца". Нинова засегнала името на Борисов, за което той поиска обезщетение от 26 000 лева.

Лидерът на БСП пък заведе дело срещи Борисов за изказване на предизборно събитие, на което той нарича Нинова "Госпожа Лъжа" и твърди, че е бивш активист на СДС. Искът на Нинова беше за 30 100 лева.

Двете дела бяха обединени в едно, а в рамките му съдия Чеуз разпита няколко партийни функционери от двете партии.

Съдът оправдава Нинова, защото използваната от нея народна мъдрост не може да бъде квалифицирано като клевета.

Епитетите, които използвал Борисов, можели да бъдат обидни, но като публична личност лидерът на БСП трябвало да може да понася и по-шокиращи и смущаващи оценки.

Борисов ще съди Нинова

Борисов ще съди Нинова

Честта му е накърнена от изявлението й "Ти си крадец"

Съдия Невена Чеуз осъжда Борисов да заплати на Нинова хонорара за адвокатите, които я представляваха на делото.
Сумата възлиза в размер на 1 680 лева
, допълват от обществената телевизия.

Малко по-късно Нинова написа в социалната мрежа "Фейсбук", че желае парите, които Борисов е осъден да ѝ изплати, да бъдат преведени по сметка на едно семейство на дете с увреждане. "Името и сметката ще изпратя писмено на премиера", написа още червената лидерка.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в 2-месечен срок.

Борисов обжалва решението по делото на Йончева

Борисов обжалва решението по делото на Йончева

Съдът реши премиерът и ГЕРБ да платят 5000 лева

След това в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви отново, че ще обжалва решението на съда за отхвърлен иск.

"Ще обжалвам решението на съда, защото заключението е, че и двете неистинни твърдения, че съм била в СДС както и безадресното "Госпожа Лъжа" не би трябвало да са ми причинили обида или някакво притеснение", закани се лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи днешното решение на съда по делото БСП-ГЕРБ и поиска да чуе всички говорители, които много гръмко са твърдели, че тя била член на СДС, активист на партия и зам.-министър на Иван Костов. В съдебното решение обвиненията са определени така: "неистинност на преписваните обстоятелства; по делото липсват (доказателства - б.р.) ищцата Корнелия Нинова действително някога да е била член на СДС".

Тя припомни, че е завела делото срещу премиера Бойко Борисов за изказване на предизборно събитие, на което той нарича Нинова: "Госпожа Лъжа" и твърди, че е бивш активист на СДС. Заключението на съда е, че това обвинение е безлично, абстрактно и безадресно, което се касае за жена политик, но не и за Корнелия Нинова.

"Значи всяка жена политик в България може да се чувства "Госпожа Лъжа", но аз да не се чувствам такава", ядоса се Нинова.

Пред журналисти в парламента тя поясни, че съдът е отхвърлил иска от страна на премиера Бойко Борисов към нея за думите "Крадецът вика: "Дръжте крадеца", като се е позовал, че това е цитиране на българска поговорка и не е обида към него.

"При такива ясни мотиви, че никога не съм била член на СДС и че "Госпожа Лъжа" не се отнася конкретно за мен, нямам друг избор, освен да обжалвам решението на съда на втора инстанция", допълни лидерът на БСП.