Поне 684 540 лева неправомерно са изразходвани от Българска федерация по шахмат, ръководена от Силвио Данаилов.
Това съобщиха от Министерството на младежта и спорта, позовавайки се на решение на Софийския градски съд.

Делото е заведено от Министерството на младежта и спорта срещу шахматната федерация за възстановяване на неправомерно изразходваните средства.

Очаква се предявяване на претенции за възстановяване на пълната дължима сума от посочената федерация. В момента лиценз за осъществяване на спортна дейност притежава "Българска федерация по шахмат 1928".

С решение от 04 януари 2019 г. СГС като първа инстанция по делото осъжда "Българската федерация по шахмат" да възстанови на ММС сумата от 395 468 лв. Парите са предоставени за организирането и провеждането на Европейско индивидуално първенство за жени в Пловдив през 2014 г.

Освен тях "Българската федерация по шахмат" трябва да върне и 289 072 лв., предоставени за организирането и провеждането на Европейски индивидуални купи по шахмат за мъже и жени в Албена/Златни пясъци през 2014 г.

Нередностите бяха установени от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Инспектората на ММС. Незаконното разходване на пари от "Българска федерация по шахмат" е в размер на над 2 млн. лв. Това е станало в периода 2011-2014 г. Това е причина за отказано подновяването на лиценза на федерацията.

Исковете, по които се произнесе Софийски градски съд са за сумите, които ММС е изплатила по два договора от 2014 г. Според тях "Българската федерация по шахмат" е осъдена да заплати и деловодни разноски в размер на 45 741,60 лв.

За да има сигурност, че ще си вземе исканите пари, от ММС са обезпечили своето вземане чрез наложена възбрана върху имот на федерацията. Той е в гр. София.

Съдийският състав е констатирал, че има доказани "счетоводни нередности" при ответника. Предоставяни са копия от фактури и платежни документи "в полза не на легитимната международна спортна федерация - сдружението по швейцарското право ЕШС /"Европейски шахматен съюз"/, но на негов фалшив клонинг с подобна фирма - дружество с ограничена отговорност ЕШС. Второто дружество е регистрирано в офшорната зона на Щата Делауеър, САЩ".

Според съдиите превеждането на сумите на дружество в офшорна зона очевидно цели присвояване на средства. Това се потвърждава и от решението на Спортния арбитражен съд, пише в мотивите на СГС.

Съдиите не са взели предвид показанията на Силвио Данаилов, дадени по делото. Причината - той е "заинтересовано лице, тъй като процесните финансови злоупотреби са станали в момент, в който той е бил президент, както на ответника, така и на ЕШС, както и за действията на същия има данни, че са предмет на висящи наказателни разследвания".