Софийски градски съд определи мерките за неотклонение на полицаите, задържани при операция „Палките" да се гледат в Окръжен съд - Пазарджик.

Припомняме, при спецоперацията бяха задържани десетима автоконтрольори - Стоян Илиев, Иван Араланов, Георги Георгиев, Петър Михайлов, Иво Даскалов, Здравко Тодоров, Марин Инджов, Илия Сотиров, Петър Костадинов и Наско Ставрев, които изнудвали шофьори.

Групата криела парите от получените подкупи в полицейски палки с винт. Осем от задържаните са от Пазарджик и двама - от Пловдив. Наложена им бе мярка за неотклонение 72 часа.

На задържаните са повдигнати обвинения за участие и ръководене на престъпна група, включително и за престъпление „подкуп". За тези престъпления наказанията са от 8 до 15 години лишаване от свобода. За два месеца са констатирани над хиляда случая на изнудване на шофьори, български и чуждестранни.

Защитата на обвиняемите посочи пред съда, че компетентен да разглежда мерките за неотклонение е съответният съд, на територията на чийто окръг са извършени престъпленията. Според тях това са съдилищата в Пловдив и Пазарджик. Съставът на СГС счете това искане за основателно и изпрати производството на Окръжен съд - Пазарджик.

Магистратът отбеляза, че изпращането на производството в Пазарджик трябва да се организира незабавно с оглед изтичащата мярка в обедните часове утре.