Изпълняващият длъжността началник на сектор „Борба с организираната престъпност“-Благоевград Петър Кънев е сред арестуваните в Благоевград. На брифинг говорителят на главната прокуратура Румяна Арнаудова заяви, цитирана от БНР, че ще му бъде повдигнато обвинение за лично укривателство.

Припомняме, че при спецоперация на Регионалното звено „Борба с организираната престъпност” в Благоевград бяха закопчани известен сводник и двама антимафиоти. За тях има подозрения, че са покровителствали канали за трафик на жени в Европа. По този начин са станали съучастници в престъпна дейност.

Арестуваха двама антимафиоти в Благоевград
Обновена

Арестуваха двама антимафиоти в Благоевград

Съмнения за покровителство

Антимафиотите са обискирали един от благоевградските хотели. Арестите са извършени именно до него. Сводникът Мартин Филипов с прякор Дебелия е изведен с белезници. Малко след него са задържани и служител на Първо районно управление в града и шефът на местното звено БОП. Задържаният служител на Първо РУП също е с фамилия Филипов.

По време на брифинга в Окръжната прокуратура в Благоевград стана ясно още, че работата по случая е започнала на 20 април. Тогава млада жена подала жалба срещу Мартин Филипов. В нея се твърдяло, че върху жената е упражнен психически и физически тормоз, за да бъде склонена да проституира.

Няколко дни по-късно Филипов принудил жената да отиде с него до полицейското управление, за да оттегли жалбата. На паркинга двамата били посрещнати от униформения Филипов, който от името на жената написал върху празни листа текст, с който тя се отказва от обвиненията срещу сводника. Когато новият документ бил внесен в деловодството, служителката там забелязала, че младата жена е много изплашена. Посъветвала я да поговори с друг полицай и гарантирала, че това няма да й създаде проблеми. Така започнало разплитането на случая.

Прокуратурата и полицията започнали да работят по казуса при пълна конфиденциалност. С разрешението на съда те използвали и СРС-та. Така се стигнало и до другия покровител – временно изпълняващия длъжността шеф на сектор БОП. Титулярът бил в отпуск.

Вижте какво прави ГДБОП, хвали ги МВР шефът Бъчварова

Вижте какво прави ГДБОП, хвали ги МВР шефът Бъчварова

Главната дирекция била най-успешната

Четири от жертвите на Мартин Филипов вече са дали показания. Те са били обект на обект на вътрешен трафик с цел проституция и са били третирани като робини. Всяка от тях е плащала на полицаите по 250 лева месечно. Пета жертва на сводника също се разпитва.

На брифинга Румяна Арнаудова заяви, че задържаните все още не са привлечени като обвиняеми, но това предстои да бъде направено. Вече е взето решение какви обвинения да се повдигнат. Полицейският служител Филипов ще бъде обвинен за лично укривателство и за съобщаване на информация, която му е станала известна по служба.

Арнаудова обясни, че прокуратурата ще провери всеки сигнал и ще го документира по надлежния ред, за да докаже пред съда, че престъпленията са извършени. Тя се зарече краят на престъпленията да бъде поставен с осъждането на задържаните.