Шефът на Център „Фонд за лечение на деца" д-р Николай Добрев е подал оставка. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Валерий Митрев.

В момента здравният министър Божидар Нанев е в командировка и след като се върне ще вземе решение дали Добрев да бъде освободен.

Според зам.-министър Митрев освен персонални промени, са необходими и промени в нормативната уредба за финансиране на лечението на деца.

Той смята, че за конкретния случай не само субективният фактор, а и нормативната база, е причина за проблемите.

Създадена е работна група, която подготвя нормативни промени.

По-рано днес Добрев изрази готовност да подаде оставката си, въпреки че не чувства вина относно оповестените вчера три случая на починали деца заради забавено финансиране на лечението.

Николай Добрев:
Не изпитвам вина, но щом се налага мога да си подам оставката и няма проблеми за това. Дали оставката ми е необходима ще прецени ръководството на министерството.

По  думите му няма случай досега в историята на фонда за 5 години, когато пациент да отговаря на изискванията и да не е получил помощ от фонда.

Той коментира оповестените вчера данни, че над 25 милиона лева не са били усвоени за лечение на деца в чужбина от 2005 г. до сега.

Това са около 40% от средствата, с които разполага центърът. Данните станаха ясни при представянето на одит на Сметната палата, в който се посочва, че за периода 2005 - 2008 година центърът е разполагал с 9,5 млн. лв. - субсидия от държавата. От тях обаче са изразходвани едва 5,8 млн. лв.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че след случая с починалите деца е морално директорът на Фонда за лечение на деца да си подаде оставката.