Действията на МВР не успяват да решат проблема с трафика на нелегални имигранти през страната, довел до редица инциденти в последните седмици. Причината - полицията преследва мигрантите, а не генезиса на проблема - каналджиите, които са сериозно организирани престъпни организации. Това изтъкна пред бТВ шефът на националното следствие Борислав Сарафов.

"Най-унизително е, че българските полицаи преследват единствено имигрантите, а не каналджиите. Редовите полицаи буквално се превръщат в камикадзета, които спират с телата си мигрантите. Това не е нормално, тези гонки създават огромни предпоставки за инциденти", заяви той.

Високоинтелигентна, технологична и ерудирана оперативна работа на МВР ще реши проблема, а такава в момента не се извършва, добави Сарафов. "МВР се бори с последствията, а не с причините. Трябва не да се устройват гонки като в екшън филми, а трябва да има сериозна оперативна работа, за да се установят тези групи."

Заловиха нелегални мигранти край Карлово

Заловиха нелегални мигранти край Карлово

Те са се представили за мароканци

Дали да бъдат увеличени наказнията за трафик не решава прокуратурата, а законодателната власт, а съда налага въпросните наказания. Не размерът на присъдите обаче е панацея за решаване на проблема, смята шефът на националното следствие.

"Не размерът е панацея, панацея е неизбежността. Когато трафикантите знаят, че неизбежно ще бъдат привлечени под отговорност и осъдени, то тази престъпност ще намалее постепенно."

Отделно за ефективната работа по проблемите пречели и пререканията между МВР и прокуратурата, и още - премахването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

"Преминавайки през територията на цялата страна всяка окръжна прокуратура работи по трасето в рамките на своя регион, вместо една структура да работи синхронизирано в проблема като цяло. Това, което се продуцира от предишния парламент, не доведе до нищо добро", критичен бе Сарафов.

Иван Демерджиев вижда плюсовете от закриването на спецправосъдието

Иван Демерджиев вижда плюсовете от закриването на спецправосъдието

Трафикът на мигранти става и с помощта на гранични полицаи, обясни той