Положителният ефект от премахването на спецправосъдието се вижда. Има желание за работа у прокурорите по места и това е обнадеждаващо, каза в предаването "Лице в лице" на БиТиВи вътрешният министър Иван Демерджиев от служебния кабинет на Гълъб Донев.

По думите му в момента има пълен синхрон между институциите, което го кара да е оптимист.

Демонстрира се едно желание на прокуратурата, особено по места, да се включи активно в тези дейности, смята вътрешният министър.

ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията

ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията

Правомощията на Инспектората на ВСС не спират с изтичане на мандата им

Прокуратурата по места беше изолирана от работата по тежките престъпления, които отиваха в Специализираната прокуратура, каза Демерджиев. Оказа се, че премахването ѝ има много по-голям ефект дори от този, който аз допусках като правосъден министър, защото отвори възможността прокуратурите по места да работят по тези случаи. В тях виждам много по-голяма мотивираност и уверенията са, че ще се работи сериозни по тези случаи, каза още Иван Демерджиев.

Според него битката срещу мутрите е възможна. Той се похвали, че е идентифицирал висящите дела. Понятието мутри аз го използвам в най-широк смисъл.

Гечев: Ако Радев продължи политиката си на тема "Мутри, вън!", може да си стиснем ръцете

Гечев: Ако Радев продължи политиката си на тема "Мутри, вън!", може да си стиснем ръцете

Мафията контролира в значителна степен съдебната система, смята той

Там включвам и лица, които стоят на високи политически позиции, но си позволяват да извършват такива противоправни действия. Всички тези сигнали съм ги издирил, проверявам как се работи по тях и правя всичко възможно работата да стане по-ефективна, каза Демерджиев.

Мутрите са вече различни от тези, които познавахме през 90-те години. Голяма част от тези хора са замесени в различните обществени поръчки, прикрити зад различни дружества, където имената им не се виждат, допълни той.

Повдигнаха обвинение на украинка, помогнала на нелегални мигранти да влязат в страната

Повдигнаха обвинение на украинка, помогнала на нелегални мигранти да влязат в страната

Предстои Районна прокуратура-Бургас да внесе в съда искане за определяне на МНО"задържане под стража" спрямо обвиняемата

Демерджиев призна, че има безпрецедентен мигрантски натиск към страната ни и той бил по обективни причини.

Той е повече, но причините за това са изцяло обективни. Самата Турция е подложена на безпрецедентен натиск по границите си с Афганистан и Сирия. Турция в момента е концентрирала всичките си сили на собствените си граници с Афганистан и Сирия. Строи съоръжения там и полага огромни усилия да спре потока към Турция, обясни Демерджиев. 

Над 86 000 опита за влизане на мигранти у нас са предотвратени от началото на годината

Над 86 000 опита за влизане на мигранти у нас са предотвратени от началото на годината

Мигрантският натиск на границата е скочил петкратно

Втора седмица се провежда вътрешно разследване за полицейски чадър над мигрантския натиск. "Събрали сме цялата налична информация от всички служби, имащи отношение към този въпрос. Имаме успешни действия по разследване, снели сме множество показания. Доста от тези стройно изградени структури сме ги разплели до най-високото им ниво в България", каза служебният вътрешен министър.

Трафикът на мигранти става и с помощта на гранични полицаи. За да докажем всичко това, нашите служби трябва да проведат различни действия, за да се съберат годни доказателства. Основните данни са, че те си затварят очите и пропускат определени групи, уточни той. 

Задържаха втори украинец, превозвал нелегални мигранти у нас

Задържаха втори украинец, превозвал нелегални мигранти у нас

В буса на мъжа били открити деветима сирийци

Демерджиев обеща когато има достатъчно данни, те да бъдат внесени в прокуратурата за извършено престъпление.

"Ако няма достатъчно доказателства за извършено престъпление, а имаме такива за дисциплинарни производства, ще бъда абсолютно безкомпромисен към тези служители, защото те дискредитират усилията на хиляди други гранични полицаи да спрат тази безпрецедентна вълна. Застрашават живота на колегите си, националната ни сигурност и провалят титаничните усилия да се спре тази вълна", закани се вътрешният министър.

Той обясни, че са сменени управители на почивните бази на МВР. Поправени са и камерите в тези почивни станции, за да могат да заснемат много ясно кой влиза вътре и с какви цели се използват станциите, допълни Иван Демерджиев.