"Ако президентството продължи политиката си, която то много успешно започна и даде искра на протестите, можем да си стиснем ръцете по въпроса "Мутри, вън!" от българската политика и икономика и тогава няма да има различия. Но трябва да си зададем въпроса, мутрите вън ли са или още дерибействат в България".

Това заяви депутатът от ПГ "БСП за България" в отиващото си 47 Народно събрание проф. Румен Гечев пред БНР, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той изрази и несъгласие с обвиненията от страна на президента Радев към БСП за енергийната криза, като посочи, че енергийният министър в оставка е от "Има такъв народ".

Румен Радев иска нов шеф на КЕВР още днес

Румен Радев иска нов шеф на КЕВР още днес

Хаосът в енергетиката може да прерасне в колапс в икономиката, каза президентът

"Да, правителството е коалиционно и всички носим някакви отговорности, но в това правителство отделните коалиционни партньори имаха конкретни отговорности и ние от БСП дадохме много висока оценка на работата на нашите четирима министри. Както БСП винаги е била коректна с президентската институция, така очакваме президентската институция да е коректна с нас", посочи Румен Гечев.

Той каза още, че проблемите в правителството в оставка не са дошли от икономическата политика, където бил постигнат много добър синхрон в подготовката на бюджетите и удържането на икономика в кризисната ситуация, а по отношение на енергийните баланси и неразумното по думите му изгонване на толкова голям брой дипломати и технически персонал от Руското посолство.

Няма напрежение между БСП и Радев, уверява Свиленски

Няма напрежение между БСП и Радев, уверява Свиленски

БСП се готвили за друг тип тържества на Бузлуджа

"При положение че Европейската комисия категорично подчерта, че в санкциите срещу Русия не се включват газовите доставки, няма как от БСП да мълчим, когато само 3-4 страни от 27 на ЕС към момента не са се съгласили да заплащат в рубли, а всички останали са успели да уредят газовите си доставки", изтъкна Гечев.

Освен това, според него мафията в България не е изкоренена и тя контролира в значителна степен съдебната система. "Виждате, че всички опити за наказване на крадците, на мутрите, на хората, които тласнаха България и я държат на дъното на ЕС, това са хора, които продължават да се радват на добър стандарт и да се намират под един огромен чадър на съдебната ни система", допълни Гечев.

БСП отива на избори, "искайки правова държава и върховенство на закона"

БСП отива на избори, "искайки правова държава и върховенство на закона"

Не бил прав Радев, че оставят държавата в хаос - била икономически стабилна и развита, според Нинова

По думите му нещата могат да се променят не като се институциите се противопоставят помежду си, а като те работят в посока "вън мутрите от българската реалност", без съдебни гаранции и чадъри за никого.

Румен Гечев каза още, че служебният кабинет ще трябва да решава някои оперативни задачи, впечатлението, че той ще може фриволно да взема решения без парламентът да му пречи, не е вярно, тъй като не може да взема никакви дългосрочни решения. "Служебният кабинет може само да изпълнява бюджета и да подготвя изборите", обясни той.