2022 г. може да се превърне във вековна в брой минаващи мигранти. Ръстът на мигрантите е значителен и може да се изчисли лесно - има публични данни и може да се преизчисли какъв процент от минаващите през България незаконно не се залавят.

Това заяви пред News.bg Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във връзка със зачистилите случаи на нелегална миграция у нас.

Той обясни, че ръстът на преминаващите мигранти започнал след пиковия период на пандемията - 2020 г. Имало едно натрупване в Турция на мигранти, които се опитали да преминат в края на 2020 г. Цялата 2021 г. била свързана с ръст на миграцията и с политически обвинения между партиите, което се виждало по официалните регистрации на МВР, на Гранична и Охранителна полиция.

Безлов посочи, че мигрантският натиск е огромен, проблемът го има навсякъде - и в Испания, Италия и САЩ. През годините сме виждали много разследвания, повдигнати обвинения, съдебни дела, но основният фактор е огромният финансов натиск, с който се сблъскват граничните полицаи, пък и не само те, отбеляза той в отговор на въпрос дали е толкова голям чадърът в МВР.

Над 86 000 опита за влизане на мигранти у нас са предотвратени от началото на годината

Над 86 000 опита за влизане на мигранти у нас са предотвратени от началото на годината

Мигрантският натиск на границата е скочил петкратно

По думите му България има опит и с каналджийството, но и с неговото ограничаване. Още след 1990-та година има вълна, която тече в обратна посока към Турция. При голямата вълна през 2013-2016 г. успя да се ограничи също в рамките на 2-3 години потока през България. Страната ни има опит и определената инфраструктура за съжаление в лошо състояние, която пречи на каналджиите да превеждат мигранти. Но, според Безлов, не е някакво особено чудо да успеем да ограничим миграцията и преминаващите през България.

Експерти обаче трябва да кажат дали трябва да се изгради нова ограда или да се подобри съществуващата на турската граница. Има много критика към оградителните съоръжения, но големият проблем е, че оградата има функцията просто да забави мигрантите. По-скоро става дума за проблеми със системите за наблюдение, сензори и камери, които на определени участъци на турската граница не работят, изтъкна Безлов. Там големият проблем е просто да работи така наречената система за зелена граница. А като пример за сравнение Безлов дава системата, която охранява черноморското крайбрежие.

Тихомир Безлов добави, че чрез дублирането на структурите, освен на Гранична полиция, но и на гранични полицаи от други места, както и на служители на Охранителна полиция, може да доведе до спад на нелегалната миграция. Трябва да се поиска помощ и от Фронтекс за допълнителни чуждестранни полицаи. Няколко линии на взаимно контролиращи се полицейски структури показа, че работи при много други престъпления независимо дали са незаконни мигранти, незаконна търговия на цигари и на автокражби, каза още той.

Поне десет гранични полицаи уличени за подпомагане на трафика

Поне десет гранични полицаи уличени за подпомагане на трафика

Демерджиев обеща за доказаните случаи дисциплинарно наказание

Припомняме, вчера бе съобщено, че поне десет гранични полицаи са уличени за подпомагане на трафика на мигранти. Въпросът с "вътрешни хора" от службите, които подпомагат нелегалния трафик на мигранти, бе повдигнат, когато автобус, шофиран от сириец и пълен с поредната група мигранти, се заби в полицейски автомобил и уби двама служители на реда в Бургас. От тогава до този момент не една група с мигранти в различни превозни средства, беше залавяна на другия край на страната - вече на изход към Западна Европа. Последният такъв случай е от Костинброд, а шофьорът отново организира гонка с полицията.

News.bg напомня че периодът 2019-2021 година се характеризира със стагнация и с липса на развитие на политиките и практиките за интеграция за бежанците, като малко неща са се променили. Едно от негативните развития в България е приемането на новата Стратегия за миграция на България за 2021-2025 г., в чието заглавие думата "интеграция" е заличена, за разлика от предишната Национална стратегия за миграция, убежище и интеграция за 2015-2020 г. В новата стратегия няма конкретни ангажименти за интеграцията на бежанците.

България в топ три на най-неприветливите за бежанци страни

България в топ три на най-неприветливите за бежанци страни

У нас са влезли 364 хил. украинци

В края на април Европейската комисия (EK) изплати авансово над 3,5 милиарда евро на държавите членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци. Траншът за България е в размер на 148,36 млн. евро. Средствата за страната ни са осигурени по линия на кохезионните фондове.