Временно изпълняващият длъжността началник на Софийския затвор Десислав Трайков е готов да подаде оставка, съобщи Нова телевизия. Решението идва след коментар на бившия вътрешен министър Румен Петков по повод ареста на затворника Будимир Куйович. 

Арестуваха Куйович на АМ "Тракия" по време на отпуск от затвора

Арестуваха Куйович на АМ "Тракия" по време на отпуск от затвора

Представил фалшива книжка

"С днешна дата съм депозирал заявление до министъра на правосъдието да ме освободи от длъжност", каза Трайков. "Нямам идея откъде и как господин Румен Петков опетни името ми. Това поведение не е характерно за политик от подобен ранг", коментира шефът на Софийския затвор.

Малко след като Десислав Трайков обяви, че е готов да подаде оставка, лидерът на партия АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков заяви, че е удовлетворен от отстраняването на директора на Софийския затвор.

"Оценяваме по достойноство факта, че премиерът го отстранява", се казва в съобщението на АБВ.

Към момента от страна на Министерския съвет няма реакция на изразеното желание за оставка на шефа на Софийския затвор.

Процедурата в подобна ситуация е следната - заявлението се подава пред Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", които я изпращат на министъра на правосъдието. Заявлението на Десислав Трайков е, че ако бъдат доказани твърденията на Румен Петков, той ще подаде оставка.

Припомняме, в четвъртък бившият вътрешен министър Румен Петков заяви, че премиерът би трябвало да уволни Трайков заради случая с Будимир Куйович. Изказването му беше доста саркастично. 

И Румен Петков иска да се разсекрети делото срещу Будимир Куйович

И Румен Петков иска да се разсекрети делото срещу Будимир Куйович

Борисов да уволни шефа на затворническото общежитие, призова бившият министър

"Нито аз съм сменял режима от строг на общ, нито аз съм го направил общежитие от отворен тип", каза Трайков. Самият Десислав Трайков, който от 1 месец е изпълняващ длъжността шеф на Софийския затвор, нямал идея какво се е случило в порядъка на 10-15 години назад, но се е почуствал лично засегнат от думите на ексминистъра. 

"Поведението на Румен Петков е неприемливо", добави затворническия шеф. "Аз заставам зад всичките си думи и дела. Бих поканил г-н Петков на територията на затвора. И да преценим обстоятелства", допълни Трайков.

След ареста на Куйович и ген. Валентин Петров, и Румен Петков поискаха неговото дело да бъде разсекретено.

Ексшеф на МВР призова за разсекретяване на делата срещу Куйович

Ексшеф на МВР призова за разсекретяване на делата срещу Куйович

Валентин Петров отрече да е взимал "такса спокойствие", за да прикрива дейноста му