Съмненията за случайното разпределение на делото за мярката на неотклонение на Ценко Чоков ще бъдат изяснени. Това заяви шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пред журналисти във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров е настоял председателят на ВКС да прецени дали не е необходима проверка за начина, по който е направено случайното разпределение на делата за мярката за неотклонение на Чоков на съдия Даниела Росенова.

"Бих повярвал в институционалната загриженост на главния прокурор, ако не бях научил за писмото, което той е подготвил, от някои медии, още преди то да е постъпило във ВКС", изтъкна Панов.

Договорът за наем не гарантира сигурност при домашен арест

Договорът за наем не гарантира сигурност при домашен арест

Не дава гаранции, че обвиняемият няма да избяга

По думите му, делото представлява обществен интерес. С оглед на писмото, което е изпратено от главния прокурор и на данните от проведеното Общо събрание на магистратите в Специализирания апелативен наказателен съд, Лозан Панов започнал разговори. Вече е говорил с председателя на съда, но иска да чуе и съдиите, за да изгради своите убеждение и мнение. Когато е готов с обективна преценка за това необходима ли е такава проверка, щял да обяви.

Ценко Чоков и синът му излизат от ареста

Ценко Чоков и синът му излизат от ареста

Кметът е под гаранция, синът му – под домашен арест

Временно изпълняващата функциите на председател на Апелативния спецсъд Даниела Росенова обяснила, че разпределението е направено от магистрат, който я е замествал, тъй като тя е ползвала отпуск. Панов обясни, че от общото събрание на магистратите, които са обсъждали двете кандидатури за председател на съда, се излагат твърдения за разпределението на делата и за начина, по който това се прави. Затова Панов подчерта, че е важно в Апелативния наказателен съд да има ясен алгоритъм как се разпределят делата.

Лозан Панов не се ангажира със срокове, но изтъкна, че е много важно, когато има съмнения - и то по дело, което е с обществен интерес, да бъде направена обективна преценка на всички факти обстоятелства. Ако има съмнения в случайното разпределение, те трябва да бъдат наистина изяснени, заключи той.