Става въпрос за нарушения, касаещи предишното ръководство на "Кинтекс". Ако тези нарушения се констатират и при сегашното ръководство, няма пречки да бъдат разследвани. Това заяви заместник главният прокурор Иван Гешев във връзка със сутрешната акция на спецпрокуратурата и ДАНС в "Кинтекс".

Все още продължават действията по разследването с изземване и приобщаване на доказателства, документи и електронни конфигурации. Тепърва ще се преценява дали утре ще бъдат привлечени към наказателен отговорност служители на "Кинтекс".

"Тези дела са сложни, трябва да се анализират много документи и не очаквайте някакъв супер бърз резултат в тази посока", коментира Гешев.

Разследването е по данни за престъпление по безстопанственост и престъпен сговор по чл. 321, ал. 6 от НК и от чл. 219 от НК. По думите на Гешев става въпрос за няколко сюжетни линии. "Кинтекс" като държавен оръжеен търговец сключва сделки със страни от различни държави, като например с Индия.

За Украйна и Сирия няма данни.

Доставката на оръжия се извършвала от български оръжейни производители, като се подписвали договори, сключвани между "Кинтекс", българските производители и представителите на съответната държава. Българският производител обаче некачествено изпълнявал оръжейните доставки и в резултат на това се начислявали неустойки на "Кинтекс".

Компанията обаче не предприемала абсолютно нищо, за да възстанови щетата, като си търси парите от доставчика, с който има договор.

Гешев заяви, че по този начин са се облагодетелствали оръжейните производители с продукция с ниско качество, но също така не са изпълнявали и срокове на доставка.

Щетата е за милиони.

Доставчиците на оръжейната продукция са три, но Гешев отказа да назове имената.

На въпрос възможно ли е да има политически чадър над "Кинтекс", Гешев заяви:
"Всичко е възможно."