Главният прокурор Иван Гешев не дойде в комисията Nexo в Народното събрание. Заради краткия срок, в който депутатите го извикали, не могъл да се отзове, стана ясно в началото на заседанието.

Но обеща да им предостави писмено нужната им информация. Надявахме се на участие днес, сподели в началото на заседанието Даниел Митов. Да края на седмицата ще има още едно заседание на временната комисия.

Дойде обаче председателят на ДАНС Пламен Тончев. Гален Монев от "Български възход" се оплака, че депутатите непрестанно получавали е-мейли от Nexo. Депутатите влязоха в спор да има или не днес открита част на заседанието или закрита заради евентуално класифицирана информация, която да сподели шефа на ДАНС.

Пламен Тончев каза, че през юли е постъпила информация за съмнителни операции, свързани с Nexo. Дружествата от групата на Nexo оперирали с криптовалути. Сезирана е прокуратурата, стана ясно от думите му. Установени са големи кредитни и дебитни обороти. Установени са бизнес имоти на компанията у нас, както и туристически имоти в чужбина.

Задържани са 4 души след спецакцията в Nexo, разполагат с имоти на Бахамите и Карибските острови

Задържани са 4 души след спецакцията в Nexo, разполагат с имоти на Бахамите и Карибските острови

Двама души са обявени за издирване

Изникна напрежение между Атанас Славов от "Демократична България" и Йордан Цонев от ДПС какво и колко им е дадено да знаят депутатите по закон. От думите на Пламен Тончев стана ясно, че ДАНС са търсили партньорските служби след започване на проверката. Цонев се поинтересува дали родното ФБР разследва политическа корупция в случая.

ДАНС не е политическа полиция, отговори му Пламен Тончев. Не е ясно обаче дали ще се докаже незаконосъобразно финансиране на политически партии, но, по думите му, ако има нарушители, те ще понесат отговорност. ДАНС не разследва дейността на политически партии, подчерта той.

Nexo задава 7 въпроса на Гешев и депутати

Nexo задава 7 въпроса на Гешев и депутати

Съоснователите на криптобанката изпратиха писмо до временната разследваща комисия