Над три часа продължиха изказванията по казуса Nexo в Народното събрание и създаването на Временна комисия, стигайки до функцията на главния прокурор и съдебна реформа. Основен акцент на спора бе между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ как се финансират партиите им.

Десислава Атанасова репликира на обвинения на ПП, че тяхната партия няма отчети за финансирането й. Опитвате се да изместите темата, смята тя.

Асен Василев обяви, че ПП ще подкрепят създаването на Комисията, но мисли, че е загуба на време, а основният му довод е, че "прокуратурата трябва да се заеме с казуса, а не Народното събрание".

Вежди Рашидов сдаде председателското място, за да коментира от трибуната, че с годините се е нагледал на олигарси, които искат да купят държавата. Той "ял калая" на Иво Прокопиев много пъти и поиска Комисия, която да установи фактите.

Мустафа Карадайъ от ДПС поиска Комисията "да разследва и свързаните с фирмата юридически лица". Предложението бе прието.

Споровете за Nexo: От финансирането на партиите до Пеевски и кръга "Капитал"

Споровете за Nexo: От финансирането на партиите до Пеевски и кръга "Капитал"

Депутатите започнаха дебати по създаване на Временна парламентарна комисия, която да разследва скандала с Nexo

Тома Биков от ГЕРБ коментира и обвини ДБ, че не може да се направи съдебна реформа, защото не може да се различи доброто от злото.

Депутатът от ПП Рени Стефанова предложи промяна в задачата на комисията - да се разследват изборите за депутати и НС за 2022 г. и финансирането на партиите. Предложението бе отхвърлено. Искрен Митев анализира след вота, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не искат да стане ясно как са финансирани кампаниите им. Ядоса се Йордан Цонев, който поиска да направят отделно предложение и ДПС ще го подкрепи.

Александър Иванов от ГЕРБ атакува също, че отворил отчетите на депутатите от "Продължаваме промяната" и нито един от линковете не бил активен, отчетите на ГЕРБ са публични, категоричен бе той.

Настимир Ананиев, чието име бе замесено в скандала, взе думата, за да обясни, че има отчети на партия ВОЛТ. Кой ви плаща за кампаниите и откъде ви идва разликата в средствата, попита той народните представители от ГЕРБ.

В заключение депутатите гласуваха единодушно - 190 гласа "за". Срокът на действие на Временната комисия ще е един месец, в състава й ще влизат по двама депутати от всички парламентарни групи.