Депутатите започнаха дебати по създаване на Временна парламентарна комисия, която да разследва скандала с Nexo.

Решението за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и свързаните с нея компании, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на поличитечски партии в България - е по искане на ГЕРБ.

Десислава Атанасова обясни целите: На кваритетен принцип, по двама души от всички парламентарни групи, да анализира документи, да провежда изслушвания, да изготви доклад, включително с установени факти и обстоятелства и да действа в срок един месец.

Никола Минчев, "Продължаваме промяната" атакува исканията на ГЕРБ с въпроси за това кой е построил Балкански поток, за отравянето на Емилиан Гебрев, случая "Скрипал", харизването на Пловдивския панаир.

ПП и ДБ викат Бойко Борисов да отговаря в комисия за Пловдивския панаир

ПП и ДБ викат Бойко Борисов да отговаря в комисия за Пловдивския панаир

Двете партии се опасяват, че придобиването на панаира от Георги Гергов засилва руското влияние у нас

Руски интереси в България се показват зад тези казуси зад фасадата на евроатлантизма, смятат от ПП.

Христо Иванов от "Демократична България" съобщи, че ще подкрепят създаването на временната комисия. Дебат за финансиране на политическите партии, поиска той. Атанасова го попита как се оказва, че 15 служители са дарили в две различни години по близо 200 000 лв. и настоя, че разглеждането на въпроса в комисия е въпрос и на морал и етични принципи, но и направи редица намеци за връзки на политически партии и за тероризъм.

Мирослав Иванов от ПП смята, че не е мястото в НС да се правят разследвания. "Резултатът ще е загуба на пленарно време и политически внушения", е неговото мнение.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че ще подкрепи създаването на комисията, защото проблемът е политически. Той припомни през годините последователната им позиция партиите да се финансират само от бюджета.

Създаването на групата "Капитал" припомни Цонев и обясни, че те са рекламирали всички продукти на Nexo и заподозря, че Иво Прокопиев ще се окаже част от групата. Те приватизираха евроатлтантическата идея за лични цели, смята Цонев.

Прокуратурата обвини и Прокопиев заедно с Трайков и Дянков
Обновена

Прокуратурата обвини и Прокопиев заедно с Трайков и Дянков

Иво Прокопиев е с мярка за неотклонение "Подписка"

ДПС ще пита Фондация "Америка за България": "Окей ли е да се финансира кръгът и да се промотира компания, която е ограбила американските данъкоплатци"? Той видя и овладяване на съдебната система от кръга "Капитал", а ДПС иска справедлива съдебна система. Няма да позволим да се махне един и да се сложи друг главен прокурор, категоричен бе Йордан Цонев. По думите му "това е в основата на политическата криза в България".

Радостин Василев от "Продължаваме промяната" напомни името на Делян Пеевски в списъка "Магнитски".

Дебатът продължава.