С водосвет и традиционен ритуал с измиване на ръцете на най -възрастния лекар и на директора на институцията „Шейново" отбеляза днешния празник Бабинден.

Директорът на болницата д-р Иван Костов представи резултати от изминалата година относно извършените раждания в „Шейново".

Стана ясно, че болницата може да се похвали с най-голям брой бебета, родени там, в сравнение с всички останали лечебни заведения у нас.

През 2010 година в „Шейново" са проплакали 4050 бебета. Д-р Костов отбеляза, че през предходната 2009 година ражданията в болницата са били 4100.

Въпреки че има известен спад в броя на новородените, директорът на болницата се похвали, че тя успява да задържи високото ниво на ражданията.

Шейново е име, което задължава, символ на грижата за майката, заяви още д-р Костов и призова жените у нас; „Идвайте и раждайте в Шейново."

Фактът, че успяхме да задържим този голям ръст ни прави особено щастливи, защото означава, че майките продължават да избират „Шейново" за свой майчин дом, изтъкна той.

Д-р Костов съобщи още, че през 2010 година в цялата страна са се родили около 78 500 бебета, което е с 3000 по-малко от 2009 година.

Тогава е бил бумът на раждаемостта у нас за последните 15 години.

По думите на д-р Костов стана още ясно, че в здравното заведение са били извършени 1407 цезарови сечения, родили са се 104 двойки близнаци и 21 бебета от триплодна бременност.

Директорът на „Шейново" се похвали още, че в последните три години болницата завършва с положителен финансов резултат.

Шейново е една от малкото болници у нас, които рез изминалата тежка година няма задължения, посочи той.

По време на събитието бяха обявени лекар и две акушерки на годината от „Шейново". Това са д-р Антонина Ковачева, която е завеждащ родилното отделение и акушерките Мария Величкова и Мария Димитрова.

Дружеството за съхранение на стволови клетки Биохеленика съвместно с болницата наградиха с грамота и чек от 1000 лв. и бебе на годината в Шейново. Приза грабна Александър Христов, а негов подгласник стана Биляна Соколова.

Д-р Иван Костов беше отличен с грамота за здравен мениджър на годината от болницата.