Неправоспособният шофьор, отговорен за смъртта на варненския балетист Мартин Чикалов, обжалва присъдата си, съобщиха от прокуратурата.

За катастрофата, причинила смъртта на балетиста, подсъдимият Петър Здр. получи 6 години затвор по дело в Окръжен съд - Варна.

Шофьор блъсна велосипедист във Варна, той почина

Шофьор блъсна велосипедист във Варна, той почина

Починалият е 39-годишен мъж

Припомняме, на 10 септември 2018 г. във Варна подсъдимият шофирал без книжка в населено място с висока скорост с алкохол и канабис в кръвта. Той шофирал със 114,6 км в час а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час в населено място. Смъртта на Мартин е следствие от тежка черепно-мозъчна травма. След катастрофата Петър избягал от местопроизшествието и е открит чрез общодържавно издирване.

Варненци искат по-висока присъда за шофьора, прегазил балетиста

Варненци искат по-висока присъда за шофьора, прегазил балетиста

Излизат на протестно шествие в града

От Варненския апелативен съд припомнят, че Петър е съден по съкратеното производство, което гарантира по-кратка присъда. Пред първата съдебна инстанция той призна вината и фактите, посочени в обвинителния акт.

Съдът му присъди наказание 9 години лишаване от свобода, което редуцира с една трета. Именно това наказание от 6 години затвор при първоначален общ режим Петър Здр. обжалва пред Варненския апелативен съд.

Според жалбата на Петър, шофирал пиян, дрогиран и без книжка и убил една от балетните надежди на България, присъдата му е неправилна, незаконосъобразна и явно несправедлива.

6 г. затвор за 25-годишния Петър, убил в катастрофа балетиста от Варна

6 г. затвор за 25-годишния Петър, убил в катастрофа балетиста от Варна

Петър шофирал без книжка, но с разнородна дрога в кръвта

Делото е насрочено за петък, 17 май 2019 година.

Припомняме, че Варненският окръжен съд постанови 6-годишна ефективна присъда за 25-годишния неправоспособен водач Петър Здравков.

Подсъдимият призна вината си и поиска делото да се гледа по съкратената процедура.

На 11 септември Петър Здравков блъсна с колата си балетиста Мартин Чикалов. Смъртта му е настъпила от тежка черепно-мозъчна травма.

Според съдебно-химическата експертиза в кръвните проби на шофьора са открити канабис и кокаин.