Обвинителният акт срещу народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов вече е в Софийския градски съд, съобщават от Софийска градска прокуратура.

Двамата са обвинени за това, че на 9 октомври пред магазин за алкохол и цигари на столичната ул. „Г. С. Раковски” №110 са извършили непристойни действия, които грубо са нарушили обществения ред. Действията им се изразявали в явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост, поясняват от прокуратурата.

Сидеров и Чуколов са предадени на съд и заради това, че са нанесли телесни повреди на полицаи.

Припомняме, че двамата депутатите свалиха депутатския имунитет на атакист номер 1 и заместника му заради скандала пред клекшопа. 

За времето от 21.30 до 23.30 часа във въпросната вечер двамата атакисти застанали пред магазинчето и не позволявали на хора да пазаруват от него. Те им преграждали пътя с тела и ги бутали. Когато един гражданин опитал да си напазарува, Чуколов му ударил шамар. След това Волен Сидеров и Десислав Чуколов поставили на отвора на витрината кашон с боклуци и чрез удари с крак вкарали кашона вътре в магазина. Впоследствие двамата започнали да удрят по витрината с ръце и крака.

Обезпокоен от случващото се, продавачът позвънил на собственика, който пък сигнализирал на тел. 112. Човекът пристигнал на мястото заедно със съпругата си и видели атакитите да бутат клиентите им да не им позволяват да пазаруват. Скоро след това пристигнали и униформените.

Тъй като съпругата на собствена на магазинчето започнала да снима с мобилния си телефон скандала, атакист номер 1 избил мобилното устройство от ръцете й с удар и я стиснал силно по ръката. Съпартиецът му пък бутнал жената. Собственикът на клекшопа се опитал да защити съпругата си, заставайки пред нея, за да попречи на двамата атакисти да я наранят, припомнят от държавното обвинение случилото се в октомврийската нощ.

Междувременно Сидеров и Чуколов продължавали да бутат и обиждат събралите се граждани и намиращите се на място полицаи. Те се държали агресивно и арогантно, като дори парадирали с позицията си на народни представители. Собственикът на търговския обект получил шамар от Десислав Чуколов.

Наложила се намесата на още полицаи, които пристигнали около 23.00 часа. При опита им да прекратят действията на двамата депутати, Чуколов напсувал единия от служителите на реда и му ударил шамар, който му причинил болка и страдание, без разстройство на здравето.

Лидерът на „Атака” пък напсувал друг полицай и заплашил, че ще го уволни. След това го ударил с юмрук в лакътя на лявата ръка. Така Сидеров причинил лека телесна повреда на полицай при изпълнение на задълженията му.

Обвиняемите Волен Сидеров и Десислав Чуколов продължили с действията си до около 23.30 часа. След това Чуколов тръгнал към площад „Славейков”, а Сидеров останал на мястото до около 04.00 часа. През това време събралите се граждани и полицаи постепенно се разотишли.

В обвинителния акт се посочва, че хулиганството на двамата депутати в случая се отличава с изключителен цинизъм. Непристойните действия на Сидеров и Чуколов се определят като особено нагли, като те са били насочени не само към присъстващите граждани, но и към представителите на властта. Те се характеризират с безсрамие и грубо нарушават нравствените принципи и чувства на гражданите, както и моралните норми и приличие, посочват още градските прокурори.

И на Волен Сидеров, и на Десислав Чуколов са повдигнати обвинения за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост, както и за причиняване на телесна повреда на полицейски орган при изпълнение на службата му. За първото престъпление законът предвижда до 5 години затвор, а за второто – до 3 години.