Аз искам отвод на следователя Емил Иванов. Той не може да се гаври така с мен.

Това обяви лидерът на партия Атака Волен Сидеров на входа на Националната следствена служба, като подчерта, че не желае да бъде разпитван от Иванов.

Той поясни, че заедно с адвоката си - Марин Марковски, депозирали молба за отвод на следователя, но както по-късно стана ясно тя бе отказана от наблюдаващия прокурор по делото Иванка Трифонова, в резултат на което Сидеров отказа за влезе в следствието.

По думите на Сидеров Емил Иванов е закононарушител, защото е издал следствена тайна.

Сидеров обясни, че Емил Иванов в интервю за вестник „Труд" в рамките на страница и половина е изнасял подробности, свързани с делото, по което е призован лидерът на Атака.
Сидеров подчерта, че законът изрично забранява на следователя да изнася информация.

Адвокат Марин Марковски потвърди, че е депозирана молба за отвод на следователя Емил Иванов, тъй като е постъпил непрофесионално, изнасяйки подробности по делото. Марковски добави и че след като наблюдаващият прокурор Иванка Трифонова е отказала поискания отвод, Сидеров има право да обжалва решението й.

От своя страна следователят по делото Емил Иванов коментира, че обжалването на Сидеров и адвоката му на постановлението на Софийска градска прокуратура пред градската апелативна прокуратура няма да спре процесуалните действия.

Иванов поясни, че малко след 09.00 часа - когато Сидеров бе призован в Националната следствена служба, адвокат Марин Марковски е получил постановление от прокуратурата, с което му се отказвало отвод на следователя.

Иванов обясни, че постановлението е от вчера - 14 февруари, а жалбата за отвод е направена от адвоката на Сидеров на 13-ти.

Иванов добави и че адвокатът Марковски е запознал клиента си с решението на прокуратурата и че се надява обжалването да стане възможно най-скоро.

Следователят подчерта, че ще изчака постановлението на градската апелативна прокуратура, след което Сидеров ще бъде отново призован да се яви в сградата на Националната следствена служба и ако той пак откаже да го направи, ще бъде доведен принудително.

Припомняме, че вчера на края на пресконференция, организирана от партия Атака в София прес, Волен Сидеров получи призовка, свързана с инцидента магистрала Тракия, по който лидерът на Атака е обвинен в лъжесвидетелство.

Днес близо 100 членове и симпатизанти на партия Атака придружаваха Волен Сидеров до Националното следствие.
Те носеха плакати с надписи „Не на двойните стандарти в правото", „Не на поръчковите дела", „Пионките на Румен Петков вън от следствието".