Постъпил е сигнал за бомба в сградата на ВСС. Сигналът прекъсна представянето на Иван Гешев по време на изслушването му като кандидат за поста главен прокурор.

Новината за сигнала съобщи Боян Магдалинчев. Според сигнала, който в постъпил по телефон, след 30 минути сградата на ВСС ще избухне. Към предупреждението е имало и фраза на арабски език.

Според главния прокурор Сотир Цацаров заседанието трябва да продължи.

Единодушно пленумът реши да продължи работата си въпреки сигнала за бомба и изслушването на Иван Гешев и неговата концепция за работата на прокуратурата продължи. 

Кандидатура на Иван Гешев - заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратурата бе предложена от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, които в мотивите си сочат, че професионалните и нравствени качества на прокурор Гешев съответстват на конституционните и законови изисквания за заемане на длъжността главен прокурор на Република България".

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев представи пред пленума на ВСС концепцията си за управление на държавното обвинение. Той изрази, увереност, че ще се справи със задачите и проблемите, които биха възникнали пред него, ако бъде избран за обвинител номер едно. Гешев е мотивиран да участва с процедурата заради гласуваното му доверените на 11-те членове на прокурорската колегия на ВСС. Той коментира, че няма да остави техният труд да отиде на вятъра. Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление, подчерта Иван Гешев пред пленума на ВСС. Той благодари на Сотир Цацаров, че при неговото управление се повишил кадровият потенциал на прокуратурата. Това довело до ефикасност на цялостната прокурорска работа. Трайно е намален процентът на върнатите от съда дела, доволен е кандидатът за главен прокурор. Изключително висок е делът на осъдените лица, коментира още той. 97,3% е делът на осъдените лица през 2018, стана ясно още от думите му. Налице е спад на спрените производства, отчете още Иван Гешев. Според него българският съд и прокуратурата работят ефективно. По мнението му последният европейски доклад доказва, че сме изпълнили ангажиментите си за правосъдието. Това обаче не трябвало да ни успокоява, а да е една добра основа за още по-ефективно работа. Изградена е стабилна основа за международно сътрудничество,коментира още Иван Гешев. Шест стратегически цели за работата на прокуратурата си поставя той, ако бъде избран за главен прокурор.

Иван Гешев коментира по време на въпросите, отправяни му от членовете на ВСС, че ако бъде избран за обвинител номер едно, ще продължи отчетността на главния прокурор пред законодателния орган. Той е за регламентация на механизма за разследване на главния прокурор.

Кандидатът за главен прокурор посочи, че делото, с което се гордее е делото КТБ, въпреки че още няма влязла в сила присъда. Това било делото, което за него било професионално предизвикателство. Делото показало екипност и ефикасност, точно това, което искали от страната ни европейските ни партньори. Най-тежки за него са били делата в транспортния отдел на столичното следствие, както стана ясно още от думите му. Гешев сподели още, че наистина има недоверие към съдебната власт по различни причини. Той е готов дори да бъде избран за обвинител номер едно да продължи да влиза в съдебната зала, а що се отнася до делото КТБ, както се изрази той, това е въпрос за отговорност.

След представянето на концепцията изслушването продължава с отговор на въпросите, които са зададени към кандидата за главен прокурор. Изслушването ще приключи с гласуване. Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича през януари 2020 година.

Паралелно в София - пред сградата на ВСС и пред Министерски съвет се провеждат два протеста - за и против избирането на Иван Гешев за главен прокурор.