Синдикат "Огнеборец" към КНСБ предупреждава, че ръководството на МВР и на Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" планират закриване на противопожарни служби и участъци с мотива, че не са достатъчно натоварени.

Това заплашва живота и здравето на хората, които живеят в набелязаните населени места. Времето за реакция ще се увеличи в пъти, което ще доведе както до по-големи материални щети, така и до загуба на човешки животи.

Силовият министър се ядосал на думите на пожарникарите

Силовият министър се ядосал на думите на пожарникарите

Нямало как да има ръст на заплатите на полицаите със задна дата

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" алармират с писмо президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Димитър Главчев.

Мотивите на МВР и ГДПБЗН са несъстоятелни. Основната причина за планираното закриване на участъци, основно в малки общини и населени места, не е тяхната неефективност, а липсата на хора, твърдят пожарникарите и спасителите.

Причината е, че с промяна на подзаконовата нормативна база, влязла в сила от 1 август, се регламентира минималния брой пожарникари в състава на екип за ликвидиране на произшествия да е от трима човека. Поради недостатъчния щат в ГДПБЗН този норматив не се изпълнява, което налага при ликвидиране на произшествия екипите да са от двама пожарникари.

Главен комисар Николов с уважение и към протестиращите пожарникари

Главен комисар Николов с уважение и към протестиращите пожарникари

Поддържайки активен диалог, могат да бъдат решени голяма част от проблемите

Екипите в такъв състав са неефективни и освен, че е застрашен живота на пожарникарите, не може да се окаже адекватна помощ и на гражданите.

Вместо да осигури допълнителен щат обаче, ръководството на МВР предпочита да мине към съкращения на цели участъци, жертвайки сигурността на гражданите, казват от "Огнеборец".

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" изразява несъгласието си с така готвената реформа, като заявява готовността си да сезират компетентните европейски синдикални организации и органи.

Синдикатът на пожарникарите: МВР избягва срещи с нас

Синдикатът на пожарникарите: МВР избягва срещи с нас

Портиер и шофьор получавали повече от пожарникар и полицай

Призовават, вместо да бъдат закривани служби за ПБЗН, да бъде осигурен допълнителен щат за изпълнение на нормативното изискване за трима пожарникари в екип.