Увеличение на бюджета на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението за 2018г, нов закон за МВР и закон за пожарна безопасност. За това настояват от синдикат "Огнеборец".

Сред другите искания на синдиката са: разрешаване за полагане на извънреден труд от служителите осъществяващи пожарогасителна и спасителна дейност в рамките на 70 часа за един отчетен период; максимално ограничаване на командированите служители от натоварени районни служби; възстановяване на екипността в структурите чрез изменение и допълнение на текстовете от наредбата за пожарогасителна и спасителна дейност;анализ на дейността на структурите в МВР.

Пожарникарите ни сами си купуват защитни облекла втора употреба

Пожарникарите ни сами си купуват защитни облекла втора употреба

Полицаи и огнеборци излизат на протест на Кръстовден

Президентът на синдиката Венцислав Станков посочи, че причината за пресконференцията е случващото се в последните месеци и неглижирането от страна на политическото ръководство на МВР да има диалог и да се намери решение на проблемите. По думите му след сформирането на новия политически кабинет от ръководството на синдиката няколко пъти с писма са настоявали за среща с МВР, за да бъдат обсъдени най-наболелите проблеми в сферата на пожарната безопасност и защита на населението и проблемите в Дирекция национална система 112.

Към днешна дата обаче такива срещи не са проведени. Станков сподели, че МВР избягват такава среща. Няма политическа воля проблемите да бъдат решени, смята Станков.

На пресконференцията от синдиката акцентираха върху темите за доходите на служителите на МВР, влязлата в сила от 1 август 2017г норма в наредбата за реда за осъществяване на пожарогасителна и спасителна дейност, чрез която се гарантира сигурността на служителите.

Полицаите излизат на протест отново

Полицаите излизат на протест отново

Ръководството на МВР не може да увеличи заплатите със задна дата

"А именно екипите, които отработват ПТП-та да бъдат от трима служители", уточни Станков. Ефективността на тези екипи обаче ще бъде повишена, когато се повиши човешкият ресурс. Според техни изчисления тези екипи трябва да са от по 6 човека.

По думите на Станков МВР отказва да започнат преговори за увеличаване на възнаграждението на служителите на МВР. От синдиката имат и информация, че има известен резерв в бюджета, които незнайно защо се задържа.

"От бюджета за ГДПБЗН за 2016г. 20мнл и 500 хил. лв бяха взети декември месец с решение на МС и бяха прехвърлени за административни разходи на МВР", посочи Станков. Той заяви, че се наблюдава трайна тенденция в замразяването на доходите на служителите на МВР. Това води до демотивация, отчете Станков.

Синдикатите на МВР готови да стигнат до съд за промените в Закона за МВР

Синдикатите на МВР готови да стигнат до съд за промените в Закона за МВР

Промените не били консултирани със синдикатите

Станков алармира, че съвременната техника, която е била закупена с европейски средства, не се експлоатира правилно,заради некомпетентността на кадрите.

Поредната реформа, която е влязла в сила от февруари тази година е довела до дисбаланс в заплащането на служителите на младши изпълнителски длъжности - пожарникари и спасители, които отработват ПТП-та.

"Получи се така, че едни пожарникари, които отработват произшествия получават с проценти по-ниско възнаграждение отколкото тези служители, които минаха от 1 февруари по Кодекса на труда. Портиер в една главна дирекция и водач на оперативен автомобил получават повече отколкото пожарникар и полицай", уточни Станков.

Любомир Еленков, член на управителния съвет на "Огнеборец", добави, че през 2012г. се е приел критерий за категоризиране на пожарните в България, който е заложил 4 степени на районни служби - първа, втора, трета и участъкови служби. Всяка категория служба е трябвало да поддържа определен брой автомобили.

"Тази методика само на хартия определя броя на автомобилите, а никъде в друг нормативен документ не се упоменава това колко екипа трябва да служат на тези автомобили. Това води до противоречия и създава предпоставки да се нарушават изискванията за безопасни условия на труд", заяви Еленков. По думите му през 2015г. сме успели да се преборим с един проблем, които касае безопасността на пожарникарите - на един автомобил да бъдат най- малко 3 служители.

"Имахме 2 години да обезпечим службата със щат, за да можем да изпълним критериите на тази наредба. Ние това време го проспахме и бързо пристигна 1 август 2017г, когато тази наредба вече трябваше да влезе в сила", посочи Еленков.

Липсата на хора води до редица предпоставки за травматизъм и до загуба на техни колеги. Като пример Еленков изтъкна случая в Бяла, където, падайки от покрив е загинал техен колега. По думите му този служител е шофьор на автомобила, а не пожарникар, но е отишъл да помага на пожарникаря.