Синдикалната федерация на служителите в МВР заклейми изявления на зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов относно допълнителните възнаграждения на служителите в системата на МВР за извънреден труд.

Извънредният труд за полицаите вече е редовен, а се заплаща идиотски, скочиха синдикати

Извънредният труд за полицаите вече е редовен, а се заплаща идиотски, скочиха синдикати

Готови са на протести

Според синдикатите се предлага парите за извънреден труд на полицаите да се променят всяка година. По думите на Ципов всички такива важни въпроси, касаещи социални права на служители, следва да бъдат обсъждани в рамките на Съвет за социално партньорство.

Синдикатите припомнят, че промените са заложени в поправките на закона за МВР, които вече са внесени за обсъждане в Народното събрание.

На 4 септември МВР е публикувало проект на заповед, с която се регламентира допълнителното заплащане за извънредни дежурства. Според синдикатите и двата проектодокумента са в нарушение на принципите на социалния диалог. И двамата проекта не са били и консултирани или обсъждани със синдикалните организации в МВР при създаването им.

Промените в закона за МВР връщат порочни търговски практики, предупреждават частниците

Промените в закона за МВР връщат порочни търговски практики, предупреждават частниците

Промените ще доведат до административен хаос и нестабилност в МВР

Следователно и при двамата проектозакона за промени в закона на МВР има нарушение на императивните разпоредби при изготвянето им, както по Закона за нормативните актове (ЗНА), така и по линия на Споразумение рег.№812100-13250/07.04.2015г., сключено между СФСМВР и министъра на вътрешните работи.

Припомняме, според Споразумението между СФСМВР и министъра на вътрешните работи от 7 април 2015 година министърът трябва да покани представители на Федерацията за консултации при обсъждане и подготовка на проектите на нормативни и общи административни актове, включително правилници, наредби, инструкции и заповеди, които касаят трудовите и социално-икономическите права и интереси на служителите.

"Ако г-н Ципов е имал предвид продължение на такава порочна традиция в МВР, то ние ще се съгласим с него", допълват синдикатите.

Спрете с експериментите в МВР, зоват синдикати

Спрете с експериментите в МВР, зоват синдикати

Синдикати искат повече пари в МВР за 2017 и 2018 г.

Според СФСМВР подобно нарушение не може да бъде прието като форма на добър социален диалог, а по-скоро като неспазване на писани норми, което води до възможност за сезиране на компетентния съд. Всичко това би довело до негативен отзвук върху институцията МВР, призвана да съблюдава законността в Република България.