Синята коалиция настоява директорът на Изпълнителната Агенция по трансплантации Теодора Джалева да си подаде оставката. Причината са констатирани през юни нарушения, които са установени след проверка на инспектората по здравеопазване, съобщи БНР.

Сините разполагат с Доклада от проверката на Изпълнителната агенция по трансплантации за 2009 - 2010 г.

От документа става ясно, че в Агенцията са извършени тежки нарушения. Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков посочи, че най-същественото нарушение е, че не са спазени изискванията на Закона за трансплантация на органи и тъкани. Осъществен е износ на органи от страната, без да са представени разрешения от Министерството на здравеопазването.

Осъществен е износ на ляв и десен бял дроб и черен дроб, без да е представено разрешение за този износ, без министерството на има договор с неправителствената организация „Евротрансплант", които са взели органите и без лечебните заведения да са имали такива договори, обясни Шарков.

Сините бяха единодушни, че по отношение на документацията в агенцията цари пълен хаос. Те добавиха, че е налице и конфликт на интереси, като изтъкнаха, че нито един служител не е назначен след конкурс.

Пред БНР Джалева коментира, че голяма част от проблемите са наследени.

Няма как хаос, който съществува шест години, да се подреди за няколко месеца, изтъкна тя. Относно обвиненията, че не са проведени конкурси за служителите, шефката на Агенцията по трансплантации заяви: След шест проверки за седем месеца, сега започват конкурсите.

Джалева добави, че многобройните инспекции са пречели на организирането на конкурси и коментира: В края на краищата, ние сме една шепа хора.