"През последната година прокуратурата многократно алармира за натиск срещу институцията. Натискът вече има криминален характер. Магистрат получава заплаха за убийство, за това, че си върши работата." Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Вчера в кабинета на прокурор от специализирана прокуратура е установено наличието на хартиен плик адресиран до магистрата, без посочен подател. В плика са намерени патрон с калибър 9х19 мм и няколко хартиени бележки и изрезки с напечатани върху тях думи.

Недопустимо е прокурор да намери подобно нещо в личния си кабинет, категорична бе Милева. На изрезките пише "кръв", "информиран" и името на столична болница. Всеки може да си направи сметка заплаха ли е това и каква е целта, добави тя. По думите й въпросното здравно заведение е посещавано от прокурора в последните месеци.

Целта е магистратите да се страхуват да изпълняват своите служебни задължения. Недопустимо е нашите колеги да са подложени на системни преследвания и заплахи, заяви Милева.

Говорителят на главния прокурор допълни, че случаят касае магистрат, който повече от година е с поставена охрана, заради заплаха за живота му. Как държавата ще гарантира, че утре това няма да се случи и с други магистрати, запита Милева?

В момента следователи от СРП и СГП работят по случая. ЕК и ЕП ще бъдат информирани за случилото се, каза още Сийка Милева.

Прокуратурата разследва заплаха за убийство срещу спецпрокурор

Прокуратурата разследва заплаха за убийство срещу спецпрокурор

В кабинета на магистрата са открити плик с патрон, бележки и изрезки от вестници

Междувременно стана ясно, че заплашеният с убийство прокурор е Ангел Кънев, съобщи Нова телевизия. По информация на телевизията едно от предположенията е, че бивш служител на МВР е автор на заплахата.

Кънев е наблюдаващ по делата на Васил Божков и още от миналата година е с назначена охрана. Тогава беше установено, че близки до Божков го следят и бяха снимали как влиза в сградата на НАП. Кънев е работил и по разследванията братя Бобокови, Миню Стайков.

Година по-рано прокурорът стана обект на проверка, след като стана ясно, че е купувал имоти от фирми, които са свързани с преки конкуренти на Миню Стайков. От държавното обвинение обаче обявиха, че Кънев не е познавал собствениците, припомни бТВ.