Експерти потвърдиха, че не са изплатени данъци в размер на над 60 млн. лева, за което е обвинен бизнесменът Огнян Донев.

Припомняме, Донев и изпълнителният директор на „Телсо” АД Борис Борисов са обвинени за укриване на данъци.

Огнян Донев е обвинен за укриване на 62,7 млн. лв. данъци. Борисов пък е обвинен за неплатени близо 7,5 млн. лв. данъци след 2 сделки с акции със „Софарма”.

В рамките на днешното заседание в Софийския градски съд се завихри спор между юристите в залата около две експертизи, които бяха представени. Защитата на Огнян Донев - адвокат Ина Лулчева, дори запита експертите за техните професионални компетенции и образование, а те на свой ред подробно описаха биографията си.

И двете експертизи са финансово-счетоводни и данъчни. Първата е от 2012 година. Тя сочи, че неизплатените данъци са в размер на около 30 млн. лева. Това сочи сериозно различие с втората експертиза, която е направена година по-късно и според която неплатените данъци са в размер на 60 млн. лева.

Експертизите са наситени със специфични понятия, характерни за счетоводната и данъчната материя.

Съдът прие като доказателство първата експертиза, но дали ще я присъедини към мотивите при постановяването на присъдата ще стане ясно на финала на делото.

По втората експертиза разпалената дискусия в съдебната зала продължава.

Поставени бяха въпроси на експертите дали са наясно какво означава блокова сделка и блоков пакет акции. Те обаче не се ангажираха с конкретни определения на тези понятия.