Трафикантите, които прекарват имигранти през планините от България в Сърбия вероятно са подпомагани от българската полиция, се казва в репортаж на Sky News.

Един от най-разпространените пътища на трафика, според материала, е през Турция в България, която е част от ЕС. Но понеже не е част от Шенген, това означава, че няма свободно движение без проверки по границите.

Заради това имигрантите използвали трафиканти, за да минат през България в Сърбия.

Спипаха трафикант и цяла група бежанци с деца

Спипаха трафикант и цяла група бежанци с деца

Задържаните чужденци са един сириец, 5 жени и 4 деца

Азад Али и семейството му, които са от Ирак, са заснели с камера пътя си през планините. Той твърди, че българската полиция помага на трафикантите.

"Бяхме в планината три дни и три нощи, а четири дни нямахме вода и храна, защото трафикантите ни оставиха сами там", разказва Али.

"Децата ми почти измръзнаха, ръцете им почерняха. Беше ужасно време за нас. След третия ден пресякохме пътя и един човек дойде да ни откара с такси в Белград. Никой не може да пресече границата без трафикантите, а тези хора работят с помощта на българската полиция. Видях полицай, който повдигна покривалото на една кола и видя имигрантите вътре", разказа още Али.

Братислав Станойевич от сръбската гранична полиция разказал на репортерите, че най-често имигрантите се предвижват сами през планините, докато стигнат до мястото на срещата, от което ги вземат трафикантите от сръбска страна.

Разкриха канал за трафик на бежанци през Калотина

Разкриха канал за трафик на бежанци през Калотина

Арестувани са трима българи и един сърбин

Последната "мода" била да им оставят някъде кола с ключовете вътре и когато стигнат до нея да се предвижват сами.

Никой имигрант не иска да го засекат в планината, защото това е знак, че идва от България и може да доведе до депортирането им.

Спряха връщането на бежанци в България заради опасност от жестокост

Спряха връщането на бежанци в България заради опасност от жестокост

Мъж и жена от Сирия са бити и унижавани от българските власти

Сръбската гранична полиция използва топлинни камери, които засичат хора в радиус от 10 километра.

Екипът на Sky News е видял видеоматериал, на който по този метод се вижда как са засечени имигранти, минаващи през планината.

Във видео от юни 2016 г. се вижда как повече от 50 имигранти изскачат от храстите, за да се качат в чакащия ги автобус.

В друго видео, от миналия ноември, се вижда група имигранти да чака на бензиностанция да дойдат трафикантите да ги приберат с две возила.

В трето видео от декември 2014 г. се вижда как водач ескортира имигранти до сръбския Димитровград.

След засичането им от термокамерите са били преследвани и задържани.

Веднъж попаднали в Сърбия, имигрантите искат да продължат в Европа през Унгария.

Но унгарската граница е затворена и властите пропускат само по около 10 човека да минат, което означава, че Сърбия се превръща в "гърлото на шишето" в тази имигрантска криза, завършва репортажът на Sky News.